Autoritatile estoniene nu reusesc sa le faca pe plac rusilor. Diferendul aparut in urma cu patru zile, referitor la mutarea unui monument sovieticin alt loc din Capitala Estoniei, continua.  Estonia a acuzat Rusia ca agita spiritele la Talin,
Autoritatile estoniene nu reusesc sa le faca pe plac rusilor. Diferendul aparut in urma cu patru zile, referitor la mutarea unui monument sovieticin alt loc din Capitala Estoniei, continua.  Estonia a acuzat Rusia ca agita spiritele la Talin, unde autoritatile locale au anuntat mutarea cimitirului soldatilor sovietici si a monumentului Soldatul de bronz, o personificare a Armatei Rosii, in alt loc din Capitala. Statuia, demontata si transferata in noaptea de joi spre vineri, a fost mutata intr-un loc secret, dar, potrivit autoritatilor estoniene, ea va fi transportata intr-un cimitir militar dupa incheierea lucrarilor de excavare a locului unde a fost instalatain urma cu aproape 60 de ani. In zona monumentului au inceput mai multe lucrari pentru a stabili daca in apropiere se afla si oseminte ale soldatilor cazuti in al doilea razboi mondial.  VANDALII. Manifestatiile violente si vandalismele protestatarilor imbibati cu alcool, declansate, pe termen nelimitat, in noaptea de joi spre vineri au fost catalogate de premierul eston, Andrus Ansip, ca fiind insultatoare "fata de cei care au luptat in razboi", informeaza agentia France Press. El i-a acuzat pe galagiosi ca incearca sa foloseasca mutarea monumentului ca pretext pentru comiterea unor acte de vandalism, jignind astfel memoria victimelor. Potrivit presei locale, aproximativ 1.000 de persoane au fost retinute, cel putin 130 de oameni au fost raniti in ciocnirile cu fortele de ordine si un tanar de 20 de ani si-a pierdut viata la sfarsitul saptamanii.  MOSCOVA. Ieri, autoritatile estoniene au anuntat ca incearca sa calmeze situatia din Capitala Talin, informeaza BBC. Moscova considera monumentul ca fiind un omagiu adus celor care au invins nazismul in timpul razboiului, in timp ce multi estoni apreciaza ca este un simbol al celor aproape 50 de ani de ocupatie sovietica.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.