În lume se produc anual 50-60 de milioane de accidente rutiere. Ele ucid aproximativ 1,2 milioane de oameni și rănesc alte 20-50 de milioane de persoane, a anunțat Victor Orșavschi, reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății Romania, cu prilejul lansării și in țara noastră a "Săptămanii Mondiale a Siguranței Mondiale".


Accidentele rutiere afectează preponderent tinerii intre 5 și 25 de ani, mai mult de 40% dintre decese fiind in randul acestora. În Romania, in 2006 s-au produs in medie 19 accidente grave pe zi, care au avut ca rezultat aproape 2.500 de morți și peste 5.400 de răniți.

Pornind de la această realitate durerosă, OMS a hotărat ca din 2007, in fiecare an, ultima săptămană a lunii aprilie să fie "Săptămana Internațională a Siguranței Rutiere". Analize recente ale OMS arată că, fără măsuri care să scadă incidența accidentelor, numărul victimelor va crește continuu. OMS a intocmit un top 5 al principalelor cauze de deces prin accidente rutiere: lipsa centurii de siguranță, drumuri nemarcate, alcoolul la volan, lipsa căștii sau a echipamentului de protecție și viteza.

APELUL 112. Dr. Raed Arafat, președintele SMURD Romania, propune introducerea unui program educativ in școli și in grădinițe, după model occidental, in care copiii să fie invățați despre utilizarea numărului de telefon 112 numai pentru cazuri de urgență, și mai tarziu pentru acordarea corectă a primului ajutor. El a precizat că 90% dintre apelurile la 112 sunt injurioase sau false, ceea ce pune in pericol viețile oamenilor care au nevoie de ajutor.