In ultimii ani, traficul cu fiinte umane s-a globalizat, devenind o adevarata industrie cu profituri de ordinul zecilor de miliarde de euro. Din punct de vedere financiar, traficul cu carne vie a devenit mult mai profitabil decat cel cu stupefiante.
Zeci de mii de persoane sunt traficate anual din tari din centrul si estul Europei, printre care si Romania, catre state vestice. Mii de femei din Romania cad victime anual traficantilor de carne vie. Mii de tinere, multe dintre ele minore, sunt obligate sa se prostitueze. Nici copiii nu lipsesc din acest tablou. Dupa 1990, proxenetismul, prostitutia si traficul de carne vie practic au explodat. Saracia, ignoranta, nivelul de educatie precum si mirajul banului si al lumii occidentale au facut ca zeci de mii de persoane, printre care si minori, sa cada victime traficantilor.
Exploatati sexual in Austria
Copiii romani sunt la mare cautare in strainatate, fiind exploatati sexual si folositi la diferite infractiuni, cum ar fi furturile. Austria este una din tarile in care sunt adusi copiii din tara noastra dar si din Bulgaria, pentru a fi exploatati. Astfel, din trafic se produc miliarde in fiecare an, o parte din acestia fiind folositi pentru finantarea crimei organizate. Erich Zwettler, seful Biroului de Combatere a Crimei Organizate din Viena, a declarat, in cadrul unei intalniri a Organizatiei Natiunilor Unite care a avut loc in capitala Austriei, ca multi copii, adusi in Austria pentru a fi exploatati sexual, sunt folositi si pentru furtul din buzunarele oamenilor de pe strada. Acesta considera ca pentru diminuarea infractiunilor este nevoie de inasprirea legislatiei si cooperarea intre fortele de ordine din tarile vizate. Potrivit unui material postat pe site-ul Departamentului de Stat american, in cadrul intalnirii, la care a participat si ambasadorul american la Viena, Gregory Schulte, s-a discutat si despre sprijin social pentru familiile defavorizate, care uneori, isi vand copiii. De cele mai multe ori, acesti copii nu se mai intorc niciodata la parinti si nici nu apeleaza la politisti, de teama sa nu fie pedepsiti si trimisi inapoi in tarile de origine.
Caracter abominabil
Piata traficului de carne vie din Europa continua sa se diversifice capatand un caracter abominabil. Nu numai copiii sunt exploatati sexual si traficati. Acelasi lucru se intampla cu barbati si femei. Potrivit Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM), Ucraina, Belarus si Republica Moldova sunt cei mai mari furnizori , fiind urmate de Romania si Bulgaria. "Traficantii de carne vie obliga tinerele si copiii sa se prostitueze, iar pe multi ii forteaza sa cerseasca" - se arata intr-un materialul elaborat de OIM. Expertii au constatat, potrivit Rador, ca cele trei tari, impreuna cu Romania si Bulgaria, au "furnizat" cel putin 225 de mii de persoane, comertul cu "sclavi" in aceste tari fiind in continua crestere.
Cererile clientilor depasesc uneori orice imaginatie, iar proxenetii trebuie sa gaseasca modalitati prin care sa le satisfaca. Spre exemplu, in Italia este la moda sexul cu femei insarcinate. Astfel, traficantii din Romania cauta tinere aflate la inceputul sarcinii, pe care sa le trafice in aceasta tara. Cum "marfa" este insa una rara, traficantii adopta metode specifice unor degenerati care ar trebui izolati de societate. Ei isi lasa victimele insarcinate, iar in momentul in care sarcina este vizibila, fata este buna de vandut. Pana acum victimele erau rupte in bataie daca ramaneau gravide, fiind obligate sa avorteze. Timpurile s-au schimbat. De regula, romanii se feresc sa intre in astfel de combinatii, sa ofere clientilor fete insarcinate. Ei doar le lasa gravide, iar apoi le vand altor traficanti. Acestia din urma le scot pe fete pe strada. Cele mai multe romance ajunse in asemenea situatii provin din Galati si Bucuresti. Chiar presa italiana a relatat astfel de cazuri. Tinerele gravide, adesea minore, fac trotuarul in Genova. Ele lucreaza pana ajung cu cateva zile inainte de a naste, pentru a-i satisface pe clientii cei mai abjecti, fiind adevarate mine de aur pentru proxeneti. Tariful pentru asemenea "servicii" este unul triplu fata de cel normal. Exista insa si cazuri mult mai grave decat cel prezentat mai sus. Sex cu o prostituata insarcinata, fara prezervativ. Lucru din ce in ce mai solicitat. Si care este oferit fara nici o problema de traficanti. Cu toate ca exista riscul unei infectii cu virusul HIV. Atat pentru mama cat si pentru copil. Iar cosmarul nu se opreste aici: odata nascuti, copiii prostituatelor sunt vanduti. Traficantii impusca doi iepuri dintr-un foc.
Romance in Italia
Problema romancelor obligate sa se prostitueze in Italia se afla de mai mult timp in atentia politistilor si procurorilor din aceasta tara.
Cristina Bianconi, procuror al Parchetului Tribunalului Torino, a atras atentia, cu ocazia unei vizite facute la Bucuresti, ca sunt multe tinere romance care sunt convinse prin diverse promisiuni sa ajunga in Italia, unde sunt obligate sa se prostitueze. Iar in cazul in care refuza, sunt vandute retelelor albaneze, care au "metode convingatoare de a le determina". Procurorul Bianconi a arata ca un asemenea caz a putut fi impiedicat dupa ce o romanca a reusit sa fuga si sa apeleze la politistii din Torino. Tanara a dat detalii despre imprejurarile in care a fost racolata si adusa in Italia, precum si numere de telefon. Astfel, traficantii de carne vie au putut fi interceptati, iar carabinierii si procurorii italieni au putut stabili ca reteaua, o data la doua saptamani introducea, cu pasapoarte false, in Italia, cate trei-patru fete, racolate pentru prostitutie. Pentru fiecare fata vanduta, in functie de calitatile fizice, traficantii primeau intre 1000 si 5000 de euro.
Tara sursa si de tranzit
Ultimii ani au aratat ca tara noastra reprezinta o adevarata sursa pentru retelele de proxeneti care actioneaza pe tot cuprinsul Europei. In afara faptului ca este o sursa pentru prostitutie, Romania este si tara de tranzit pentru retelele de traficanti.
Mii de fete din Republica Moldova, Ucraina sau alte tari ale fostei Uniunii Sovietice trec prin Romania inainte de a ajunge in Bosnia, Serbia, Macedonia, Albania, Grecia, Cipru, Italia, Spania, Austria, Franta, Germania, Ungaria sau Olanda. "Carnea" destinata exportului, recrutata din Romania si nu numai, ajunge in tari din Europa Occidentala pe mai multe rute.
Una dintre ele merge spre nord, catre Ungaria. Odata introduse in aceasta tara, fetele sunt preluate pentru a ajunge in Austria.
Unele raman aici, restul continua drumul catre tari precum Germania, Olanda, Spania. Mii de fete sunt scoase din Romania tot prin granita de vest a tarii. Ajung in Iugoslavia si apoi in Albania. De aici, peste Marea Adriatica, tinerele sunt conduse catre destinatia finala: Italia. De cativa ani, romancele au mare cautare si pe piata asiatica. In special Japonia.
Cruda realitate
Exista destule cazuri de prostituate care practica aceasta "meserie" de buna voie. Numarul lor este insa incomparabil mai mic decat cel al tinerelor care sunt obligate sa faca acest lucru. In ciuda violentei cu care actioneaza traficantii de oameni, racolarea victimelor din Romania decurge, in mare parte, in mod pasnic. In unele cazuri, aceste bestii cu chip de om dau dovada de un comportament ireprosabil in raport cu fetele. Sunt din ce in ce mai rare cazurile in care traficantii le iau cu forta pe fete de pe strada. Exista si astfel de cazuri, insa numarul lor este din ce in ce mai mic. Realitatea cruda este alta. O parte dintre femei accepta de bunavoie sa se prostitueze. Cele mai multe isi "incep" cariera in tara. Fara sa fie obligate. Acestea nu sunt victime. Fetele care aleg sa se prostitueze de bunavoie nu au parte de violente sau de tratamente inumane. Cat timp aduc bani buni "pestilor" si se prostitueaza de bunavoie. Pe de alta parte, majoritatea celor care ajung sa se prostitueze sunt atrase intr-o adevarata capcana. Li se promit castiguri financiare mari si rapide sau locuri bine platite in strainatate. Sunt scose apoi din tara, de obicei cu acte in regula, scopul declarat fiind unul turistic. Odata ajunse in tarile de destinatie, devin practic sclave. Sunt sechestrate, batute, obligate sa se prostitueze. Asta daca refuza acest lucru.
Cautat prin Interpol
Ion Clamparu, cautat de autoritatile romane si de Interpol, este capul uneia dintre cele mai "sudate" retele de trafic de fiinte umane dinspre Romania catre Occident. Un personaj care a traficat sute de femei in Spania. Si pe care autoritatile romane si spaniole incearca fara succes sa-l prinda de ani buni. Un personaj catalogat drept cel mai inspaimantator traficant de femei pe tronsonul Romania-Spania, care si-a cladit un adevarat imperiu al terorii. Reteaua de trafic de carne vie era coordonata de acesta, fiind ajutat de alte persoane care se ocupau de recrutarea si racolarea victimelor, de obtinerea documentelor de calatorie si transportul fetelor pana in Spania. Odata ajunse in aceasta tara, fetele erau cazate in apartamente inchiriate de catre traficantii de carne vie, spunandu-li-se ca nu au alta solutie decat sa practice prostitutia. De cele mai multe ori fetelor li se retineau documentele si erau amenintate. Clamparu si oamenii sai erau neiertatori, recurgand la orice mijloace pentru a-si convinge victimele sa-si vanda trupul si sa produca bani pentru ei. Una din cele mai "rodnice" metode de convingere era cea fizica, aplicata fetelor mai vechi in fata noilor venite. Astfel, traficantii aratau ca nu glumesc si ca orice nesupunere va fi aspru pedepsita.
Campanie impotriva traficului
Guvernele din intreaga lume trebuie sa aplice legi mai dure impotriva traficului uman, iar consumatorii trebuie sa refuze sa mai cumpere bunuri produse de muncitori exploatati, au hotarat sustinatorii unei campanii impotriva sclaviei moderne. Campania initiata de Biroul Droguri si Crima al ONU (UNODC) pentru a aduce la cunostinta publicului problema traficului uman solicita guvernelor sa asigure ca intelegerile internationale devin legi si sa asigure respectarea legilor. "Problema difera de la o cultura la alta. In Europa, poate ca exista exploatare sexuala, in timp ce in alte parti ale lumii pot fi cei care merg pe camile, copii fortati sa se scufunde pentru a gasi perle sau stridii, oameni batuti ca sclavii moderni sau femei care muncesc in cariere de piatra", a declarat directorul executiv al UNODC Antonio Costa, citat de Mediafax. Acesta a spus ca traficul uman s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani. "Avem nevoie de un angajament mai serios pentru ca guvernele sa poata sa aplice urmarirea in justitie, avem nevoie de legi noi in multe tari", a adaugat Costa.