Tabara pro-rusa de la Kiev a obtinut o prima victorie in cadrul confruntarii cu presedintele pro-occidental Viktor Iuscenko, seful statului ucrainean anuntand, miercuri seara, amanarea, cu aproximativ o luna, a alegerilor legislative anticipate convo
Tabara pro-rusa de la Kiev a obtinut o prima victorie in cadrul confruntarii cu presedintele pro-occidental Viktor Iuscenko, seful statului ucrainean anuntand, miercuri seara, amanarea, cu aproximativ o luna, a alegerilor legislative anticipate convocate la inceputul lunii aprilie, odata cu dizolvarea Radei Supreme. Cu toate acestea, rezistenta anti-Iuscenko ramane in continuare pe pozitii, legiuitorii ucraineni insistand asupra declansarii procedurilor de destituire a liderului de la Kiev.
Presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, a amanat cu aproximativ o luna, pana la 24 iunie, data alegerilor legislative anticipate, initial programate sa se desfasoare pe 27 mai. "In scopul unei bune desfasurari a alegerilor si in favoarea gasirii unei solutii democratice la problemele Ucrainei, am semnat un decret care stabileste data de 24 iunie pentru scrutinul (legislativ) anticipat", convocat la inceputul lunii aprilie, a declarat, miercuri seara, Iuscenko, in cadrul unei interventii televizate. "Va spun cu fermitate ca vor avea loc alegeri parlamentare anticipate in Ucraina", a adaugat liderul de la Kiev, potrivit Reuters, explicandu-si decizia prin faptul ca autoritatile ar avea nevoie de ceva mai mult timp pentru a pregati scrutinul. Seful statului ucrainean s-a declarat, pe de alta parte, increzator in victoria sa in conflictul cu premierul Viktor Ianukovici, declansat ca urmare a deciziei prezidentiale de a dizolva Parlamentul. "Sunt convins ca societatea ucraineana intelege bine, in prezent, necesitatea organizarii de alegeri (legislative, n. red.) anticipate", a declarat Iuscenko. "Datoria mea de presedinte este sa ajut natiunea sa inteleaga faptul ca introducerea standardelor politice europene este importanta pentru noi", a adaugat liderul ucrainean, potrivit Times, apreciind ca, "pentru prima data in istorie, Constitutia a devenit o unealta eficienta pentru asigurarea ordinii in Ucraina".
Amanarea anticipatelor, considerata neconstitutionala
Vestea amanarii alegerilor legislative anticipate a fost primita cu scepticism de tabara pro-rusa, condusa de premierul Viktor Ianukovici, acesta declarandu-se "surprins" de "concesia" prezidentiala. "Astfel de fapte nu inspira incredere si nu dau sperante pentru viitor", a precizat seful Executivului de la Kiev, potrivit Rompres. In asteptarea verdictului Curtii Constitutionale asupra validitatii decretului de demitere a Radei Supreme si convocare a alegerilor anticipate, semnat la 2 aprilie, de presedintele Iuscenko, tabara pro-rusa a declarat neconstitutionala decizia liderului ucrainean de amanare a scrutinului anticipat prevazut pentru 24 iunie. "Decretul de dizolvare a Parlamentului si cel de amanare a alegerilor anticipate sunt neconstitutionale", a declarat seful Cabinetului primului ministru, Serghei Liovocikin. Mai mult, majoritatea pro-rusa din Rada Suprema a profitat de anuntul prezidential pentru a readuce in discutie oportunitatea declansarii procedurilor de destituire a lui Iuscenko, prin introducerea unui proiect de rezolutie pe agenda Parlamentului. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.