Grupul de Investigatii Politice, condus de Mugur Ciuvica, a publicat un document din arhiva ICE Dunarea care demonstreaza ca Theodor Stolojan "minte" cand sustine ca nu a avut nici o legatura cu banii Securitatii. Directia Valutara din Ministerul de
Grupul de Investigatii Politice, condus de Mugur Ciuvica, a publicat un document din arhiva ICE Dunarea care demonstreaza ca Theodor Stolojan "minte" cand sustine ca nu a avut nici o legatura cu banii Securitatii. Directia Valutara din Ministerul de Finante condusa de Theodor Stolojan a avizat contracte de comert exterior ale ICE Dunarea, firma Securitatii, arata Ciuvica.
In data de 19 aprilie 2006, Theodor Stolojan declara ca informatia potrivit careia exista o legatura intre el si operatiunile valutare ale Securitatii "este o aberatie incredibila". Theodor Stolojan sustinea: "Eu am fost director adjunct si director la Directia Valutara si a Relatiilor Financiare Internationale din Ministerul Finantelor, o directie care se ocupa cu probleme de politica valutara, reglementari in domeniul valutar, cu probleme de planificare a activitatii de comert exterior si alte activitati necomerciale legate, de exemplu, de cheltuielile ambasadelor, de incasari si plati din activitatile de turism s.a.m.d". Theodor Stolojan mai afirma ca directia pe care a condus-o "nu s-a ocupat niciodata cu nici o operatiune speciala a Securitatii sau cu comisioane sau alte asemenea povesti". "Declaratiile lui Theodor Stolojan sunt minciuni", afirma Mugur Ciuvica. In sprijinul afirmatiilor sale, presedintele GIP (si Militia Spirituala) publica o Nota din 1983 "privind exportul a 150.000 de bucati butelii aragaz in Liban". Nota face parte din arhiva "ICE Dunarea", fiind inregistrata cu numarul 2875/5.05.1983. Prin aceasta Nota, Intreprinderea de Comert Exterior Dunarea solicita aprobarea pentru a exporta in Liban butelii in valoare de 1.539.000 dolari.
Stolojan stia traseul banilor Securitatii
"ICE Dunarea era o unitate militara din cadrul Securitatii (UM 0107). Ca intreprindere de comert exterior a Securitatii, ICE Dunarea a fost infiintata in luna octombrie 1982 prin Decretul Consiliului de Stat nr. 382/15.10.1982 si lichidata in aprilie 1990 prin HG 435/25.04.1990. In perioada in care a functionat, ICE Dunarea a realizat cele mai multe operatiuni de comert exterior ale Securitatii", se arata in comunicatul GIP. "Pentru a putea exporta butelii in Liban, ICE Dunarea a avut nevoie de avizul Directiei Valutare din Ministerul Finantelor condusa de Theodor Stolojan. De altfel, actualul lider al PLD a fost numit la conducerea Directiei Valutare in 1982, adica exact in anul infiintarii ICE Dunarea si a fost numit director adjunct, iar apoi sef al acestei Directii pana in 1987", spune Mugur Ciuvica.
Grupul de Investigatii Politice si Militia Spirituala au publicat si Nota care este avizata favorabil de doua directii din Ministerul de Finante: Directia Speciala si Directia Valutara. "Incercand sa ascunda implicarea sa in afacerile Securitatii, Theodor Stolojan a mintit in mai multe randuri, declarand ca Directia Valutara condusa de el se ocupa doar cu "probleme de politica valutara", "probleme de planificare", "cheltuielile ambasadelor" si "alte activitati comerciale", adica cu orice altceva cu exceptia contractelor comerciale ale Securitatii. In realitate, asa cum demonstreaza Nota din dosarul "Dunarea", Directia condusa de Theodor Stolojan aproba si controla afacerile firmelor Securitatii", a declarat Mugur Ciuvica.
In afara directiilor din Ministerul de Finante, Nota referitoare la exportul de butelii in Liban a mai fost avizata de ministerele implicate direct, respectiv Ministerul Industriei Constructiilor de Masini (reprezentantul producatorului buteliilor) si Ministerul Comertului Exterior si Cooperarii Economice Internationale. Asa cum reiese din documentul publicat, exista o Directie Valutara si in cadrul Ministerului Comertului Exterior, dar avizul dat de aceasta se refera strict la "conditia de plata" a contractului. In timp ce celelalte institutii se ocupau de partea tehnica a contractului, Directia Valutara din Ministerul de Finante se ocupa de bani, controland fluxul de valuta rezultat in urma exporturilor realizate de firmele Securitatii. Directia condusa de Theodor Stolojan era atat de importanta incat ICE Dunarea, unitate militara a Securitatii, nu a putut incheia un contract in valoare de 1539.000 dolari fara avizul Directiei Valutare. "Prin urmare, Theodor Stolojan stia cati bani se derulau prin contractele de comert exterior ale Securitatii, stia care erau conturile in care ajungeau banii Securitatii, stia ce se intampla cu banii din aceste conturi. Este momentul ca Theodor Stolojan sa renunte la minciunile jenante legate de trecutul sau si sa spuna adevarul despre banii Securitatii", au conchis presedintele GIP, Mugur Ciuvica, si Militia Spirituala.
Raspuns ambiguu
"Eu am fost director adjunct si director la Directia Valutara si a Relatiilor Financiare Internationale din Ministerul Finantelor, o directie care se ocupa cu probleme de politica valutara, reglementari in domeniul valutar, cu probleme de planificare a activitatii de comert exterior si alte activitati necomerciale legate, de exemplu, de cheltuielile ambasadelor, de incasari si plati din activitatile de turism", spunea Stolojan, conform lui Ciuvica. Fostul consilier pe probleme economice de la Cotroceni mai afirma, conform comunicatului, ca directia pe care a condus-o "nu s-a ocupat niciodata cu nici o operatiune speciala a Securitatii sau cu comisioane sau alte asemenea povesti". "Intreprinderile de comert exterior ale Securitatii faceau doua categorii de operatiuni: normale - cu o alta firma de comert exterior, si speciale - livrari de armament, aporturi valutare speciale si alte speciale", a mentionat Theodor Stolojan, citat de Mediafax. El a tinut sa sublinieze ca orice operatiune de comert exterior care se incadra in prima categorie se supunea regulilor generale de comert exterior stabilite de Ministerul Finantelor si de Ministerul de Comert Exterior. "Nu am avut legaturi cu operatiunile speciale, asta am tot spus eu. Dar Ciuvica vorbeste prostii. Nu are habar despre ce vorbeste si nu prea am timp de prostiile lui. Sa mai puna mana sa invete", a spus Stolojan.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.