Mesaj fara echivoc de la reuniunea NATO care se desfasoara zilele acestea la Oslo. Seful Aliantei a confirmat oficial ca Romania va gazdui summit-ul din 2008, punand capat speculatiilor facute la Bucuresti.  Cea mai importanta reuniune anuala
Mesaj fara echivoc de la reuniunea NATO care se desfasoara zilele acestea la Oslo. Seful Aliantei a confirmat oficial ca Romania va gazdui summit-ul din 2008, punand capat speculatiilor facute la Bucuresti.  Cea mai importanta reuniune anuala a NATO va avea loc in 2008 la Bucuresti. La finalul unei saptamani marcate de controverse pe aceasta tema, anuntul a fost facut chiar de seful Aliantei, olandezul Jaap de Hoop Scheffer, care a infirmat, astfel, speculatiile potrivit carora Romania va fi "sarita din schema" din pricina tensiunilor politice interne.  SCENARII. Inainte de anuntul facut ieri de Jaap de Hoop Scheffer, chiar in cadrul summit-ului ministrilor de Externe ai statelor NATO, care are loc la Oslo, numeroase scenarii aparusera atat in mass-media romane, cat si in presa straina. In cursul saptamanii, publicatii prestigioase, printre care The Economist, notau ca anuntul privind gazda summit-ului din 2008 nu va fi facut inainte de septembrie 2007. Revista mentiona ca "Romania nu mai reprezinta o optiune valida", motivul invocat fiind situatia politica interna, indeosebi scandalul din jurul suspendarii presedintelui Traian Basescu. Un alt contraargument pentru ca Romania sa rateze organizarea summit-ului in favoarea Portugaliei era considerata preocuparea Guvernului de la Bucuresti pentru retragerea trupelor din Irak. Iar o retragere din Afganistan ar putea fi urmatorul pas.  PARERI IMPARTITE. "Evolutiile politice recente din Romania au determinat NATO sa amane anuntarea unei decizii privind locul in care ar urma sa fie organizat summit-ul din 2008", scria si agentia Mediafax la inceputul saptamanii. Sursele citate de Mediafax aveau pareri impartite cu privire la sustinerea Statelor Unite. Existau voci care afirmau ca Washingtonul, "aliatul strategic" al Romaniei, s-ar fi razgandit in privinta creditului acordat Bucurestiului de a organiza summit-ul de anul viitor. Dar existau si informatii potrivit carora decizia este in continuare valabila, dar va fi anuntata abia dupa calmarea spiritelor de pe scena politica interna a Romaniei. Ministrul roman de Externe, Adrian Cioroianu, acuza la acel moment ca multe din informatii sunt "dirijate in mod intentionat". La sfarsitul anului trecut, subsecretarul de stat american pentru afaceri politice, Nicholas Burns, a asigurat ca Guvernul SUA sprijina solicitarea Romaniei de a organiza Summit-ul NATO din 2008. Participarea cu trupe la actiunile din Irak si Afganistan, precum si relatia dintre Bucuresti si Washington erau doar doua dintre motivele care calificau Bucurestiul, in opinia lui Nicholas Burns, sa fie gazda ideala pentru reuniunea NATO de anul viitor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.