Datele din dosarul Hidroelectrica, transmise de Parchet, potrivit carora siguranta Sistemului Energetic National (SEN) este in pericol, ar putea compromite Romania in fata Comisiei Europene (CE) si investitiile programate in domeniu, a declarat minis
Datele din dosarul Hidroelectrica, transmise de Parchet, potrivit carora siguranta Sistemului Energetic National (SEN) este in pericol, ar putea compromite Romania in fata Comisiei Europene (CE) si investitiile programate in domeniu, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.
"In conditiile in care anul 2007 este anul energiei, in care vom elabora strategia energetica, avem de realizat investitii si privatizari de mare anvergura si trebuie sa liberalizam complet piata, o astfel de afirmatie (privind periclitarea SEN, n.r.) pune intr-o situatie extrem de delicata initiativele ministerului si risca, daca sunt adevarate, sa ne compromita in fata Comisiei Europene, intrucat siguranta SEN al unei tari influenteaza siguranta sistemului energetic european", a afirmat Vosganian. El a prezentat, intr-o conferinta de presa, un paragraf din dosarul Hidroelectrica, in care sunt invinuite noua persoane pentru infractiuni de complot si subminare a economiei nationale. "Membrii complotului au desfasurat actiuni care au condus la instaurarea unei stari de pericol potential, dar si la crearea unor fapte in dauna Hidroelectrica si implicit in dauna economiei nationale, punand in pericol grav siguranta sistemului energetic national, pericol care se mentine si in prezent la un nivel ridicat", a spus Vosganian, citand din raportul Ministerului Public. Practic, astfel de declaratii care pot influenta nivelul investitiilor in Sistemul Energetic National, retehnologizarea producatorilor, distribuitorilor si transportatorului de energie, privatizarea companiilor din domeniu ar putea deveni, la randul lor, un atentat la siguranta SEN.
Vosganian sustine ca a avut mai multe intalniri cu reprezentantii Serviciului Roman de Informatii (SRI), ai Serviciului de Informatii Externe (SIE), ai unor producatori de energie si ai autoritatilor de reglementare cu competente in domeniu, care i-au transmis ca, de la 1 ianuarie si pana in prezent, nu s-a inregistrat nici o deficienta in siguranta SEN.
Conform lui Vosganian, toti acestia au aratat ca sistemul a functionat normal si nu au fost semnalate probleme de siguranta.
Pe de alta parte, oficialul a aratat ca au fost transmise informatii privind SEN fara consultarea Ministerului Economiei. "Atat Ministerul Public, cat si presedintele suspendat Train Basescu au facut afirmatii cu privire la siguranta SEN fara sa se consulte cu Ministerul Economiei si Finantelor sau cu autoritatile de reglementare", a aratat ministrul. El a adaugat ca, din functia pe care o detine, trebuie sa verifice corectitudinea informatiilor.
"Cata vreme oamenii politici fac declaratii, putem sa le punem pe seama excesului de imaginatie, iar daca se repeta, pe seama crizei de imaginatie. Avand in vedere ca mai multi oameni politici, la niveluri dintre cele mai inalte, inclusiv de presedinte, fac declaratii, si atunci cand trimiteri la siguranta SEN se regasesc in documente oficiale, atunci consider ca ministrul Economiei si Finantelor trebuie sa se sesizeze daca aceste argumente sunt temeinice", a mai spus Vosganian. Reamintim, Parchetul instantei supreme a anuntat ca procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura centrala au dispus, la 3 aprilie, inceperea urmaririi penale fata de noua invinuiti sub aspectul savarsirii infractiunilor de complot si subminarea economiei nationale, procurorii estimand ca prejudiciul adus Hidroelectrica, prin semnarea unor contracte preferentiale cu anumiti agenti economici, se ridica la 500 de milioane de euro. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.