Cea de-a XI-a editie a Festivalului Filmului European (FFE) va avea loc si anul acesta cu prilejul sarbatoririi, pe 9 mai, a Zilei Europei. Editia actuala se va derula intre 3 si 13 mai la Bucuresti, 11 si 13 mai la Craiova, 16 si 18 mai la Timisoara
Cea de-a XI-a editie a Festivalului Filmului European (FFE) va avea loc si anul acesta cu prilejul sarbatoririi, pe 9 mai, a Zilei Europei. Editia actuala se va derula intre 3 si 13 mai la Bucuresti, 11 si 13 mai la Craiova, 16 si 18 mai la Timisoara, 17 si 20 mai la Sibiu, sii 22 si 24 mai la Iasi. Spre deosebire de anii trecuti, festivalul e organizat acum de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Institutul Cultural Roman (ICR), (cu sprijinul Uniunii Cineastilor din Romania si al ambasadelor si institutelor culturale ale statelor membre sau candidate la Uniunea Europeana).
La Bucuresti, Festivalul va avea ca locatii Cinema Studio, Muzeul Taranului Roman (pentru proiectiile in aer liber), Sala Palatului si E-Uranus (str. Uranus nr. 144), nou spatiu, neconventional, de spectacol, cu potentialul unei "platforme culturale".
Prezent la conferinta de presa, alaturi de seful Reprezentantei Europene, Donato Chiarini, presedintele ICR, Horia-Roman Patapievici, a vorbit despre conceptul de "slow-food" care guverneaza Festivalul de Film European, opus celui de "fast-food", simbol al unei abordari culturale superficiale. De altfel, in cadrul FFE va fi prezentata si miscarea "Slow Food", pentru promovarea produselor culinare traditionale si a unui stil de viata echilibrat.
Festivalul aduce in primavara culturala romaneasca diversitatea cinematografica si gastronomica, "elemente definitorii ale multiculturalitatii continentului european". In cele zece de festival bucurestean vor fi prezentate 45 de filme din 23 de tari europene, dintre care noua, cu subiecte adicente artei culinare, constituind sectiunea "food films" a Festivalului. Cea de-a doua sectiune speciala o reprezinta scurt-metrajele realizate de liceeni in competitia "Europa la liceu". Printre noutatile actualei se numara proiectii in aer liber, mai multe sectiuni ale Festivalului, mai multe sali de proiectie, un festival culinar, ateliere pentru cineasti, muzica, evenimente speciale si intalniri cu regizori invitati.
Pe 9 mai, la Bucuresti va fi prezent, din nou, regizorul Jiri Menzel, impreuna cu cel mai recent film al sau, ecranizarea romanului lui Bohumil Hrabal, "L-am servit pe regele Angliei" (proiectia va avea loc la Sala Palatului, de la ora 19.00 - foto). La Bucuresti vor veni, de asemenea, regizorul coproductiei romano-germane "Offset", Didi Danquart, si regizorul si actrita principala din filmul "Un franc elvetian la 14 pesetas spaniole", Carlos Igresias si Isabel Blanco. Un alt eveniment special este colaborarea cu un tanar regizor confirmat, ca ambasador onorific al festivalului; anul acesta este vorba de Corneliu Porumboiu, autorul lui "A fost sau n-a fost?", cel care a realizat si clipul FFE.
Printre filmele invitate anul acesta la festival se numara "Fanny si Alexander" al lui Ingmar Bergman, "Sarajevo, dragostea mea" de Jasmila Zbanic, si productiile romanesti "Hartia va fi albastra", "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii", "A fost sau n-a fost?" si "Ryna". Aceasta este ultima editie a Festivalului de Film European in care este implicata Reprezentanta Comisiei Europene. Din 2008, FFE va fi integral preluat de Institutul Cultural Roman. (I. POPOVICI)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.