In dimineata zilei de 27 martie 1971, Maria Tudor, din Bucuresti, Strada Stefan Furtuna nr. 83, Sectorul 7, colocatara cu Ion Bobinatiu, a sesizat ca acesta a decedat in locuinta sa. La fata locului s-a deplasat o echipa formata din ofiteri de la Ser
In dimineata zilei de 27 martie 1971, Maria Tudor, din Bucuresti, Strada Stefan Furtuna nr. 83, Sectorul 7, colocatara cu Ion Bobinatiu, a sesizat ca acesta a decedat in locuinta sa. La fata locului s-a deplasat o echipa formata din ofiteri de la Serviciul Interventii la evenimente, procurorul de serviciu, medicul legist, ofiteri din Serviciul Judiciar si de la Sectorul 7 militie.  Din cercetari au rezultat urmatoarele:
Imobilul din Strada Stefan Furtuna nr. 83 este compus din doua apartamente. Apartamentul nr. 1, alcatuit dintr-o camera, era locuit de Ion Bobinatiu, iar apartamentul nr. 2, avand doua camere, era ocupat de Maria Tudor si fiul sau Ion Tudoran.  Accesul in apartamentul nr. 1 se face printr-un hol lung de 4 metri si lat de 2 metri.
in dormitor, in partea dreapta de la intrare, pe perete este fixat un umeras pe care se afla un pardesiu si o cravata. Intre usa si soba, pe podea, in dezordine, se gaseau o carpeta, o patura, doua perne, o camasa barbateasca in carouri de culoare inchisa si un pulover alb. Langa soba, rezemat de perete se afla un covor impachetat. In interiorul sobei de teracota s-au gasit trei pachete cu scrisori si alte inscrisuri.  Pe pat se afla cadavrul lui Ion Bobinatiu, in varsta de 71 de ani, acoperit partial cu o plapuma, in decubit lateral stang, cu membrele inferioare si superioare flectate spre abdomen. Pantalonii de la pijama erau trasi in jos pana la nivelul gambelor. Pe piciorul stang se afla un fir electric, o parte a acestuia trecand prin spatiul interdigital dintre degetul mic si inelar. La extremitatea firului descris se gaseste un stecher, iar restul firului se termina in suportul unei veioze situate la marginea patului, la o distanta de 12 cm de piciorul stang. Bratul drept, lipit de corp si usor ridicat in sus, avea antebratul flectat, mana aflandu-se in dreptul nasului. Pe pielea paroasa a capului, in regiunea occipitala, prezenta o plaga contuza, semilunara, discret sangerand. Restul parului era usor colorat de sangele prelins din aceasta plaga. La narina stanga si la comisura stanga a gurii se aflau cateva picaturi de sange.  Pe corp aparusera lividitati cadaverice, situate in special pe torace si abdomen, explicate prin pozitia de declivitate a corpului. Alte semne de violenta nu s-au constatat. O moarte suspecta pana aici.  Cercetarea continua Cadavrul era imbracat cu pantaloni de pijama, camasa de culoare verde cu alb. Pe partea exterioara, camasa era patata de sange. Pe pat se aflau o saltea si un cearceaf alb si o perna imbibate cu sange. Bluza de la pijama s-a gasit langa capul victimei stransa si imbibata cu sange.in sifonier se gaseau obiecte de imbracaminte agatate in ordine pe umerase, iar in partea de jos diferite cutii.
Langa peretele din fata intrarii se aflau o etajera si o lada pe care se gaseau un plic cu diferite fotografii, un bloc-notes, un umeras, o basca bleumarin si reviste vechi.  In fata lazii, pe un suport de lemn, era montat un calendar de perete indicand data de 26 martie 1971, pe care erau scrise ora 10 si un cuvant indescifrabil. Pe scaunul de langa lada se aflau asezate, in dezordine, un maiou alb si o pereche de pantaloni de trening bleumarin. Pe o masa acoperita cu musama rosie s-au gasit doua sticle de vermut "Zarea" (una de un litru si una de jumatate de litru, ambele goale), doua pahare a 250 ml goale si alte doua pahare cu putin lichid, o scrumiera (confectionata din cutie de conserve) in care erau cinci resturi de tigari, din care trei de Kent si doua de Carpati cu filtru, o cutie de chibrituri asezata pe cant si doua lingurite, una intr-un pahar, iar cealalta asezata pe marginea unei farfurioare.  Pe peretele dinspre curte se aflau vasele de bucatarie si un cuier pentru imbracaminte.
Pe peretele din stanga intrarii era montata o etajera cu diferite sticle si prosoape, deasupra chiuvetei, iar sub chiuveta un pachet cu carti.  De la domiciliul victimei au fost ridicate inscrisuri si fotografii ce au fost prelucrate criminalistic si verificate in procesul cercetarilor. S-au ridicat paharele si sticlele care erau purtatoare de urme digitale.  Declaratia martorei Din relatiile date de Maria Tudor, locatara aceluiasi imobil, rezulta ca in jurul orei 8, mergand sa-l trezeasca din somn pe Ion Bobinatiu, ca de obicei, a gasit usile descuitate si patrunzand in dormitor, l-a gasit decedat, in urma carui fapt a anuntat organele de militie.  Martora a mai aratat ca in ziua precedenta l-a vazut pe decedat in cursul dupa-amiezii cu un tanar blond, cu care s-a fotografiat in curtea imobilului. L-a mai vazut apoi in jurul orei 22:00 conducand o persoana de sex barbatesc spre iesirea din curte.  La fata locului nu s-au gasit un aparat de radio "Mamaia", un aparat de fotografiat si o scurta din piele, despre care Maria Tudor afirma ca se aflau in locuinta.  Din raportul de expertiza medico-legala se concluzioneaza ca este vorba de: "o moarte violenta datorata unei asfixii mecanice prin sufocare (comprimare si astupare), foarte probabil cu mana, a cailor respiratorii superioare".  La autopsie s-a mai constatat "o plaga contuza in regiunea occipitala, care s-a produs prin lovire cu sau de un corp dur si infiltrare sanguine intinse,in regiunea toracica anterioara si laterala, ce s-au putut produce prin lovire cu un corp dur si imprimarea toracelui cu un corp dur".  Cine era victima? S-au efectuat verificari complexe si operative in jurul victimei, pentru a se stabili relatiile sale, natura lor, inclusiv imprejurarile in care a survenit decesul.  Din investigatii a rezultat ca Ion Bobinatiu era cunoscut invertit sexual, fiind vizitat de anumiti tineri, majoritatea sportivi.
in locuinta sa au fost gasite un numar de peste 250 fotografii, reprezentand barbati tineri, imbracati sumar, unii in timpul efectuarii antrenamentelor de culturism.
in aceeasi incapere au mai fost gasite si aproximativ 260 de adrese ale unor barbati domiciliati in Bucuresti si provincie. Ion Bobinatiu avea o singura ruda, respectiv un nepot, domiciliat in SUA, care periodic ii trimitea pachete ce contineau obiecte deimbracaminte, ce erau valorificate de invertit sau le folosea pentru acostarea si atragerea tinerilor la domicliul sau.  Pe baza datelor obtinute din aceste verificari si cercetari, s-au emis urmatoarele ipoteze de lucru:
Ion Bobinatiu a fost asasinat de un partener adus in locuinta sa, ca urmare a unei repulsii sau in scop de jaf.
El ar fi putut fi victima unei morti accidentale prin cadere, ca urmare a faptului ca s-aimpiedicat de firul de la veioza.
Ion Bobinatiu a suferit un atac de cord, urmat de edem pulmonar acut si din cauza unei interventii medicale de urgenta a sucombat in conditiile mai sus aratate.  In lumea homosexualilor Pentru verificarea primei ipoteze s-a procedat la identificarea si cercetarea persoanelor din anturajul victimei.
in acest sens, a fost identificat numitul Benedict Zupcov, fotograf particular, avand atelierul in Calea Plevnei nr. 126, care a executat majoritatea fotografiilor gasite in locuinta lui Ion Bobinatiu. Fiind cercetat si lucrat informativ, a rezultat ca nu are legatura cu cazul in speta.
in acelasi timp au fost identificate si cercetate 166 de elemente cunoscute de victima, rezultatul fiind negativ.  De asemenea, a fost identificat Ion Topliceanu, domiciliat in Buzau, despre care existau date ca ar fi fost in compania victimei cu cateva ore inainte de a deceda. Pana la urma a fost scos din cercul de banuiti, stabilindu-se ca se afla in localitatea de domiciliu. In perimetrul Garii de Nord si Piata Ilie Pintilie, unde se plimba Ion Bobinatiu pentru a racola tineri in vederea satisfacerii instinctelor de perversiune sexuala "papacioc", actiunile efectuate au condus la identificarea numitilor Ion Martinescu, responsabilul bufetului pietei, si Ion Baciu, ospatar la Restaurantul Vulcan, care l-au vazut pe pervertit racoland tineri necunoscuti.  Cu acesti doi martori s-a procedat la recunoasterea persoanelor din albumele cu fotografii gasite in locuinta victimei, insa rezultatul a fost negativ.  A fost identificat si un tanar cu numele de Emil Filip, despre care existau date ca-l vizita pe Ion Bobinatiu destul de des. Desi casatorit, cei doi au continuat sa intretina relatii de inversiune sexuala. Cu ocazia verificarilor s-a stabilit ca Emil Filip in seara premergatoare decesului s-a aflat in locuinta victimei.  Pentru a stabili activitatea acestuia s-auintreprins activitati si verificari amanuntite, filaj, investigatii tehnico-operative, dar rezultatul a ramas negativ.
Un alt suspect lucrat a fost Dinu Carcaleteanu, un invertit sexual din anturajul victimei, care a fost exclus din cercul de banuiti, intrucat in seara si noaptea critica fusese la Constanta, in prezenta altui homosexual.  Din investigatii si verificari a rezultat ca Ion Bobinatiu era foarte des vizitat de Avram Popa, cunoscut invertit sexual, care fusese trimis in judecata (intr-o alta relatie) conform Deretului nr. 153/1970 si condamnat contraventional la 5 luni de inchisoare de Judecatoria Timisoara. A fost transferat in arestul Militiei Capitalei, unde, in timpul cercetarilor, a recunoscut crima, dar verificarile efectuate au stabilit cu certitudine ca acesta nu a parasit Timisoara in ziua critica.  Pe parcursul cercetarilor s-a facut o descindere in comuna Campei de Pomezau la parintii numitului Avram Popa, de unde s-a ridicat un cliseu fotografic si trei tablouri reprezentandu-i pe Avram Popaimpreuna cu Anton Crovinschi si Ion Bobinatiu. S-a trecut la cercetarea homosexualului Anton Crovinschi din Timisoara, de profesie medic, unul din amicii defunctului, cu careintretinea relatii de inversiune sexuala, acesta fiind cunoscut si foarte bun amic si partener al lui Avram Popa, dar s-a stabilit ca nu a parasit domiciliul in perioada critica, neputandu-se deplasa fara insotitor. In continuare, cu sprijinul Inspectoratului General al Militiei, au mai fost identificati si cercetati Ion Neagu, din comuna Habut-Prahova, pavator in Bucuresti, si Ion Barladeanu, din Husi, constatandu-se pana la urma ca nu aveau legaturi cu omorul, desi fusesera parteneri de orgii homosexuale cu victima.  Verificarea ipotezelor 2 si 3 Verificarile efectuate in cadrul ipotezelor 2 si 3 au dat nastere la unele interpretari care puteau exclude varianta asasinatului.
Astfel, din lectura actului medico-legal se desprindea starea de "staza si edem pulmonar", iar la nivelul septului o zona de marimea unei monede de 15 bani, culoare rosie-vinetie, ceea ce denota ca este o zona incomplet vascularizata, cu tesut axonic, tipic infarctului miocardic.  Edemul pulmonar acut fiind o forma a unei hipertensiuni la nivelul vascularizatiei pulmonare, urmata de mari modificari in schimbul gazos ce are loc la nivelul alveolei pulmonare, intre aerul inspirat si sange, constituia cauza mortii prin asfixie.  La nivelul cailor respiratorii nu s-a constatat existenta unor urme de comprimare, iar leziunile descrise in actul medico-legal nu sunt in raport de cauzalitate directa cu moartea victimei, nefiind vitale, putand aparea in starea agonica consecutiva accidentului vascular cardiac (infarct) in care bolnavul trece printr-o agitatie psihomotorie deosebit de pronuntata.  Plaga din regiunea occipitala nu este o plaga taiata, ci rupta, putandu-se produce in cadere prin agatare de cuiele prinse in peretele dulapului, in zona carora s-a constatat existenta unor pete de sange.  Pijamaua mototolita sub forma de tampon, cu pete de sange, poate aparea ca o manevra a victimei prin care a incercat sa-si opreasca hemoragia abundenta provocata de leziunea existenta in regiunea occipitala.  Drept urmare, s-a apelat la constituirea unei comisii de experti medico-legali pentru a formula concluzii definitive cu privire la cauzele mortii lui Ion Bobinatiu, pe baza datelor medicale existente. Comisiaintrunita nu a optat asupra eventualei morti accidentale sau a unui atac de cord, astfel ca judiciaristii au ramas in plasa primului raport medico-legal si a ipotezei nr. 1, cea a asasinatului.  Amprenta demascatoare Pe un pahar de pe masa din locuinta cu care se consumase vermut a fost ridicata o urma digitala foarte clara ce nu apartinea victimei, ci, probabil, ucigasului. De aceea, unul dintre criteriile de verificare si excludere a suspectilor consta in compararea amprentelor acestora cu urma de la locul faptei.  Astfel, s-au facut mii de comparari dactiloscopice cu amprentele suspectilor din cercul de banuiti si cu toate amprentele din cartoteca centrala a Inspectoratului General al Militiei, precum si a Militiei Capitalei. Rezultatul fiind negativ, s-a ajuns la concluzia certa ca asasinul nu poseda antecedente penale, nu fusese niciodata cercetat si nici depistat cu ocazia multiplelor razii facute de militienii din toata tara.  Ion Bobinatiu, desi avea 71 de ani, era un homosexual invederat, si la aceasta varsta continuand sa ademeneasca tineri aflati in zona Pietei Matache si a Garii de Nord. Parerea capitanului doctor Nicolae Gavrila de la Serviciul Judiciar al Militiei Capitalei, care instrumenta acest caz, era ca ucigasul facea parte numai din categoria acestor tineri racolati de victima.  Aceasta supozitie a ofiterului avea sa se confirme dupa trei ani de la comiterea crimei, cand Militia Garii de Nord a depistat un hot de bagaje in persoana unui anume Toader Galusca, 24 de ani, din comuna Marginesti, judetul Bacau. Acesta nu poseda antecedente penale si isi facea veacul prin Bucuresti. Asupra lui s-a gasit o agenda plina cu nume de persoane si adrese din Bucuresti si din diferite localitati din tara. Locotenentul Ion Ranete, care l-a luat in primire, a descoperit in agenda hotului si numele lui Ion Bobinatiu, Strada Stefan Furtuna nr. 83.  Fara sa mai faca un pas, tanarul ofiter l-a sunat pe capitanul Gavrila, hotul fiind preluat imediat de Serviciul Judiciar al Militiei Capitalei.
Ai fost vreodata amprentat?, l-a intrebat capitanul.
Nu...  Prima masura a judiciaristului a fost sa-l amprenteze pe hot, ducandu-se apoi cu fisa dactiloscopica la Serviciul Criminalistic. Aici, capitanul Matache a comparat amprentele pe loc cu urma din evidenta, stabilind cu satisfactie ca autorul crimei asupra homosexualului Ion Bobinatiu fusese descoperit. Amprenta de pe paharul din locuinta victimei fusese lasata de degetul mijlociu de la mana dreapta a lui Toader Galusca.  Marturisirea ucigasului Pus in fata acestei probe stiintifice de necontestat, Toader Galusca si-a marturisit fapta imediat. In urma cu trei ani, el fusese incorporat la o unitate militara din Caracal. La 22 martie 1971, el primise o invoire de 7 zile pentru a-si vizita parintii in comuna natala din judetul Bacau. De la Caracal a ajuns la Bucuresti, unde trebuia sa schimbe trenul. Pana la plecarea personalului spre Bacau mai erau multe ore. Astfel, ca sa-si omoare timpul, a intrat in restaurantul Garii de Nord, unde a consumat bere. La masa lui s-a asezat un batranel simpatic cu care a intrat imediat in vorba. Sincer, soldatul s-a confesat batranului ca provine dintr-o familie saraca si mai are sase frati, ca dupa satisfacerea stagiului militar ar dori sa-si caute o gazda si un loc de munca in Bucuresti si cate si mai cate. Batranul i-a dat adresa si i-a promis ca-l va ajuta, invitandu-l sa-i faca o vizita cand se va intoarce din permisie, in drumul spre Caracal, pentru a bea un sprit impreuna si sa ramana peste noapte daca e nevoie.  Militarul a revenit de la Bacau in seara zilei de 26 martie 1971, trenul ajungand in Bucuresti la ora 22:15. intrucat un personal spre Caracal era tocmai spre dimineata, tanarul, credul, s-a hotarat sa-i faca o vizita noii sale cunostinte Ion Bobinatiu. A ajuns la locuinta acestuia la ora 22:45, batranelul primindu-l cu bratele deschise. L-a tratat cu trei tigari Kent (soldatul fuma Carpati cu filtru) si au baut un litru si jumatate de vermut "Zarea". Pe la ora doua noaptea, gazda, care se ametise, i-a propus sa se culce pana dimineata, tanarul fiind de acord. Bobinatiu s-a dezbracat primul, ramanand in camasa si pantalonii de pijama. Tanarul a ramas numai in chiloti si maiou. Cand, insa, s-a bagat in pat, batranul, cu nerusinare, i-a bagat mana la penis si a inceput sa i-l frece, ducandu-se cu gura intr-acolo pentru a face sex oral.  Soldatul, care nu era de acord cu asemenea practici, s-a speriat si i-a tras batranului un pumn zdravan in cap, apoi l-a sufocat cu mana.  Revenindu-si cat de cat din soc si imbracandu-se, Toader Galusca s-a gandit atunci sa regizeze crima ca fiind comisa tot de un homosexual ca si victima, si i-a tras pantalonii de pijama in vine. Apoi, daca tot omorase un om, s-a gandit sa adune ceva lucruri de prin casa, punand �ntr-o sacosa un aparat de radio si unul de fotografiat.  La plecare, i-a mai luat victimei o scurta din piele, uitand de banii de pe masa sau sa mai caute alte lucruri prin sifonier. In timpul luptei cu mosul, firul veiozei a iesit din priza...


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.