Creditul pentru populatie si-a dublat ponderea in PIB intre 2004 si 2006 si va continua sa creasca consistent pe fondul reducerii dobinzilor si al concurentei aprige dintre banci.

Imprumuturile contractate de gospodarii intre decembrie 2004 si decembrie 2006 si-au dublat ponderea raportat la produsul intern brut. Aceasta evolutie a fost caracterizata de Florin Georgescu, primviceguvernator BNR, drept foarte accelerata, dar fireasca daca se are in vedere excesul de lichiditate pe plan international, performantele economiei romanesti si cresterea veniturilor populatiei.

Costul imprumuturilor va scadea

Fluxurile financiare externe catre Romania au avut o crestere de 219,6% in perioada mentionata, atrase si de dobinzile mai inalte de pe piata autohtona. Faptul explica in parte, impreuna cu economisirile interne, dinamica creditului neguvernamental si indeosebi a celui pentru populatie. Desi gradul de indatorare a romanilor a crescut rapid, acesta este inca departe de cel inregistrat in celelalte state UE. „Ne asteptam ca tendinta de scadere a dobinzilor sa continue consistent", spune Florin Georgescu. Oficialul BNR pune aceasta tendinta pe seama scaderii inflatiei, dar si a sporirii concurentei dintre banci, din toamna fiind asteptate sa opereze pe piata romaneasca banci straine puternice care au notificat BNR intentia de a vinde produse in Romania.

Creditele relaxate se apropie

Toate bancile comerciale care au depus la BNR normele de creditare elaborate potrivit noilor reglementari vor putea aplica respectivele norme in aproximativ o luna. Georgescu a aratat ca banca centrala a trimis inapoi unora dintre institutiile de credit normele depuse, pentru a fi imbunatatite si pentru a fi minimizat riscul in cazul celor care au majorat plafonul de indatorare. „Normele trebuie bine fundamentate, sa surprinda mai multe aspecte ale beneficiarului, precum locul de munca sau daca a mai avut credite", spune Florin Georgescu. Prim-viceguvernatorul a afirmat recent ca BNR ar putea aviza saptamina aceasta sau saptamina viitoare primele norme de creditare propuse de o banca comerciala, dupa ce a primit documente de la 11 institutii de credit. La inceputul lunii martie, BNR a decis sa elimine obligativitatea avansului pentru creditele acordate populatiei, care se situa la 25% din suma imprumutata in cazul celor ipotecare si la 30% pentru creditele de consum, precum si valoarea maxima a gradului de indatorare a persoanelor fizice.

Imprumuturile au crescut in martie

Intrebat daca in ultimele luni s-a inregistrat o reducere a creditarii, Georgescu a spus ca nu a observat ca populatia sa ceara mai putine imprumuturi. „Oricum, normele noi vor viza o anumita categorie a populatiei", a mai spus Georgescu. Potrivit datelor publicate ieri de BNR, ritmul de crestere a creditelor acordate firmelor si populatiei s-a accelerat in martie la 3,6%, de la 3,2% in februarie, iar soldul finantarilor a ajuns la 98,96 miliarde lei, in conditiile unei dinamici mai accentuate a finantarilor in valuta.