In aceeasi carte au mai fost deja descoperite lucrari ale lui Arhimede si ale politicianului Hyperides.
Insa acum, tehnologia de ultima ora a relevat faptul ca pergamentele mai ascund inca un text, cel de-al treilea - care este un comentariu de
In aceeasi carte au mai fost deja descoperite lucrari ale lui Arhimede si ale politicianului Hyperides.
Insa acum, tehnologia de ultima ora a relevat faptul ca pergamentele mai ascund inca un text, cel de-al treilea - care este un comentariu despre Aristotel.
Seful echipei de cercetatori, William Noel, a numit descoperirea ca fiind "senzationala".
Cartea de rugaciuni a fost scrisa in secolul al XIII-lea de catre un scrib numit John Myronas. Insa acesta, in loc sa utilizeze pergamente noi pentru lucrarea sa, a ales sa foloseasca pagini din cinci carti pe care le avea la indemana.
Dr Noel, curatorul manuscriselor de la Muzeul american Walters si co-autor al unei viitoare carti despre palimpsestul lui Arhimede, a declarat ca "scribul a folosit o metoda brutala de reutilizare a pergamentelor, insa probabil ca nu avea ce face, nu putea cumpara altele, asa ca a reutilizat ce avea. A luat niste carti din raft, a curatat textul, si a scris peste, pentru a obtine o noua carte".
In 1906, s-a descoperit ca una dintre aceste carti "reciclate" continea lucrari unice ale lui Arhimede, iar in 2002, tehnologiile moderne nu numai ca au oferit o imagine mai clara a cuvintelor faimosului fizician, dar au scos la iveala un alt text, si anume singurul manuscris al lui Hyperides, un politician atenian care a trait in secolul al IV-lea d.H.
"Ne-am gandit atunci ca acest palimpsest este o mina de aur, insa iata ca s-a intamplat ceva si mai senzational" a declarat Noel pentru BBC.
Una dintre cartile reciclate s-a dovedit a fi foarte greu de citit, a explicat Roger Easton, profesor al Institutului de Tehnologie de la Rochester SUA, care a declarat ca se utilizeaza pentru cercetari "o tehnologie multispectrala"
In prezent, o echipa internationala de experti studiaza inscrisurile si o serie de indicii, cum ar fi numele din coltul paginilor, i-a determinat pe acestia sa traga o concluzie: "pasajul filosofic din palimpsestul Arhimede este identificat acum ca un comentariu al lucrarilor lui Aristotel" a declarat profesorul Netz.
El a declarat ca aceste Categorii ale lui Aristotel au servit ca fundatie a studiului logicii de-a lungul secolelor.
Ulterior, echipa de experti a stabilit ca cel mai probabil, autorul acestor comentarii de pe pergament este Alexandru al Aphrodisias. Profesorul Robert Sharples de la o universitate din Londra este de parere ca "avem acum ocazia sa studiem comentarii foarte importante ale contemporanilor lui Aristotel"
Dr. Noel a mai declarat ca "nu exista filosof mai important decat Aristotel. Si a avea texte si comentarii asupra lucrarilor sale care dateaza din secolul al-II-lea sau al III-lea este fantastic. Aveam pana acum o carte care continea trei texte antice care ne ajutau sa intelegem matematica si politica, iar acum avem si despre filosofie. Nu am cuvinte sa-mi exprim entuziasmul ca avem ocazia, dupa atata vreme, sa ne aflam in fata unei comori nepretuite". (Monica BICA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.