Cea mai veche biblie cunoscuta in lume, "Codex Sinaiticus", adusa din Egipt de un savant german in secolul al 19-lea si apoi dispersata in patru tari, va fi asamblata pe Internet, a indicat directorul Bibliotecii universitare din Leipzig. Proiectul,
Cea mai veche biblie cunoscuta in lume, "Codex Sinaiticus", adusa din Egipt de un savant german in secolul al 19-lea si apoi dispersata in patru tari, va fi asamblata pe Internet, a indicat directorul Bibliotecii universitare din Leipzig. Proiectul, o initiativa a British Library, prevede convertirea in format digital si prezentarea pe Internet a aproximativ 400 de pagini ale celei mai vechi biblii din lume. Biblia este dispersata in prezent la Leipzig, Londra, Sankt Petersburg si manastirea Sfanta Ecaterina din Egipt. "Codex Sinaiticus" a fost scris intre anii 330 si 350 d.c., pe piele de vaca, de catre calugarii manastirii Sfanta Ecaterina, situata pe muntele Sinai, in Egipt, si apoi abandonat. Nu se cunosc motivele pentru care acest manuscris a fost impartit in mai multe locuri si nici momentul in care s-a intamplat acest lucru. Cele 400 de pagini conservate astazi au fost aduse in Europa, in secolul al 19-lea, de savantul german Konstantin von Tischendorf, originar din Leipzig, in timpul a trei calatorii succesive. Din cele 400 de pagini, 43 sunt depozitate din 1844 la Biblioteca universitara din Leipzig, a explicat Ulrich Schneider, directorul institutiei. Orasul Sankt Petersburg nu mai detine decat cinci pagini din cele 347 pe care le-a obtinut in secolul al 19-lea datorita lui Tischendorf si a unui cercetator rus concurent: celelalte 342 au fost vandute de Stalin orasului Londra in cursul secolului al 20-lea. 20 de pagini se afla inca la manastirea Sfanta Ecaterina, care reclama de multa vreme restituirea restului de pagini ale Codexului. Calugarii manastirii au fost insa de acord sa colaboreze la realizarea proiectului digital sustinut de numeroase fundatii private. Reconstituirea virtuala a Codex Sinaiticus va fi prezenta pe Internet incepand cu 2009, iar amatorii vor avea la dispozitie si un facsimil pe hartie. Paginile originale ale Codexului sunt imposibil de transportat in prezent. Aceasta biblie este considerata a fi cea mai veche versiune completa Noului Testament. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.