Camera reprezentantilor din Congresul de la Washington a adoptat un proiect de lege care conditioneaza finantarea operatiunilor din Irak de un calendar al retragerii militare, desi Casa Alba a avertizat ca va face uz de dreptul de veto.
"Sacrificiile pe care le fac militarii si familiile noastre cer mai mult decat cecurile in alb solicitate de presedinte, mai mult decat un razboi fara sfarsit, ele cer un plan pentru a pune capat acestui razboi", a declarat presedintele democrat al Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, solicitand sefului statului, George W. Bush, sa promulge legea. Casa Alba a anuntat in repetate randuri ca presedintele Bush va bloca acest text, cerand initierea unor noi discutii pentru redactarea altui document care sa deblocheze fondurile necesare Pentagonului "respectand astfel eforturile comandantilor nostri militari". Textul, care a fost aprobat miercuri de Camera reprezentantilor, si urma sa fie suspus dezbaterii Senatului in cursul zilei de ieri, inainte de a fi inaintat presedintelui, deblocheaza 124,2 miliarde de dolari, mai mult decat a solicitat administratia pentru finantarea operatiunilor militare din Irak si Afganistan in 2007. Aceasta "generozitate" este insa insotita de o conditie: trupele americane sa paraseasca Irakul cel mai tarziu pana in luna octombrie - conditie inacceptabila pentru Casa Alba.
Seful Pentagonului, Robert Gates, a apreciat ca Executivul irakian condus de Nuri al-Maliki este cel alaturi de care SUA "trebuie sa lucreze" si merita sa fie sustinut. Gates a reamintit deplasarea sa de saptamana trecuta, in Iordania si Egipt pentru a cere guvernelor acestor state sa sustina Cabinetul Maliki. (Ileana CORNEA)