Andrei Corbea-Hoisie, ambasadorul Romaniei la Viena, a facut politie politica. Decizia a fost luata ieri in unanimitate de Colegiul CNSAS, dupa cum sustin surse din institutie.

Un dosar de retea care i-a socat pe membrii Colegiului CNSAS i-a adus ambasadorului Andrei Corbea-Hoisie decizia de colaborare cu Securitatea ca politie politica. Decizia a fost luata ieri, dupa cum au sustinut pentru „Cotidianul" surse din institutie, acesta fiind primul reprezentant al diplomatiei romanesti care primeste un astfel de verdict. „Ministerul Afacerilor Externe nu a fost anuntat ca vreuna dintre persoanele a caror verificare a fost ceruta a facut politie politica. Nu am primit, deci, un astfel de raspuns nici in ce-l priveste pe domnul Corbea-Hoisie", spune Corina Vintan, purtatoarea de cuvint a MAE. Verificarea tuturor ambasadorilor si a sefilor din Ministerul de Externe a fost solicitata anul trecut de fostul ministru Mihai Razvan-Ungureanu.

Andrei-Corbea Hoisie a fost numit ambasador la Viena in 2005, dupa ce anterior, in 1999, a refuzat propunerea lui Andrei Plesu de a intra in diplomatie, la acea ora fiind profesor asociat la o universitate din Paris, dupa cum a sustinut intr-un interviu.

A luptat cu cenzura comunista

In 2005 a plecat la Viena din functia de sef al Catedrei de Germanistica in cadrul Facultatii de Litere a Universitatii „Al.I.Cuza" din Iasi, unde era si membru al Senatului. Hoisie este un germanist de prestigiu, laureat al Premiului Herder in 1998, consacrat ca exeget al operei lui Paul Celan. A fost membru in Consiliul de conducere al Fundatiei Soros intre 1998 si 2000. A fost bursier al unor universitati din Germania inca dinainte de 1989, apoi a predat in calitate de profesor invitat, asociat sau chiar titular la universitati precum: Paris VIII, Ecole Normale Superieure Paris, Sorbona, Fribourg.

In lumea culturala este cunoscut pentru atitudinea sa anticomunista dovedita prin eforturile de a publica revista „Dialog" intr-o perioada de cenzura drastica. Dupa 1990, a fost fondatorul scolii de jurnalism din universitatea ieseana. „Profesional este un tip foarte valoros si aceasta decizie nu-i poate afecta in nici un fel activitatea de profesor", spune Dumitru Oprea, rectorul de la „Al.I.Cuza".

Primele zvonuri existau

Desi s-a remarcat prin activitatea sa cu caracter anticomunist, zvonuri despre colaborarea lui Andrei-Corbea Hoisie cu Securitatea au existat in urma cu multi ani. Numele sau figura pe o lista cu persoanele de sprijin ale Securitatii din judetul Iasi, gasita in toiul Revolutiei in biroul prim-secretarului Maria Ghitulica. Alaturi de acesta apareau si alte personalitati din Iasi, profesori universitari si artisti, precum si Radu Duda, actualul principe de Hohenzollern-Veringen.