Ultimii ani din viata si i-a dus in cartierul Titan. Aparea destul de des la o terasa de langa statia de metrou, alaturi de femeia care i-a fost alaturi. Bea un pahar de vin sub stricta supraveghere a consoartei, apoi o lua agale spre casa. Cei mai i
Ultimii ani din viata si i-a dus in cartierul Titan. Aparea destul de des la o terasa de langa statia de metrou, alaturi de femeia care i-a fost alaturi. Bea un pahar de vin sub stricta supraveghere a consoartei, apoi o lua agale spre casa. Cei mai in varsta il recunosteau: "Uite-l pe Florea Dumitrache! Doamne, ce fotbalist a fost!", exclama cate un domn spre varsta a treia, in timp ce tinerii treceau in viteza rolelor spre parc pe langa batranul imbracat intr-un costum modest, cu parul alb si cu ochii albastri. Sambata sau duminica ocolea terasa si mergea in statie la 335. Urca in autobuz nebagat in seama si parea ca nu are nici o tinta, insa de la Iancului incolo nu mai putea fi ignorat. Se ducea spre Stadionul "Dinamo" pentru un meci de campionat, iar suporterii care urcau pe traseu incepeau sa-l recunoasca. "Sa traiesti, nea Florica, sa-ti dea Dumnezeu sanatate!", isi facea unul curaj. Dumitrache multumea modest pentru urare, zambea usor trist, el stia cel mai bine ca tocmai asta nu mai putea primi din partea Celui de Sus. In ultima vreme n-a mai aparut prin cartier. Renuntase prea tarziu la alcool, iar boala tot mai puternica l-a rapus in cele din urma. Fotbalul romanesc este mai sarac fara Dumitrache, mult mai sarac decat isi pot da seama cei care il populeaza.
Fostul mare atacant a ajuns la Spitalul de Urgenta Floreasca in seara zilei de 5 aprilie, cu o puternica hemoragie cerebrala, fiind internat intr-o stare foarte grava. Acestui atac i se adauga o ciroza hepatica destul de avansata, iar medicii s-au declarat de la inceput extrem de rezervati in privinta sanselor de supravietuire. Alaturi de Dumitrache a venit imediat Cornel Dinu, unul dintre cei mai apropiati prieteni ai sai. Administratorul delegat al "cainilor" anunta ca "Mopsul" ar trebui transportat la Spitalul Bagdasar, dar ca starea sa grava nu permite acest lucru. Peste sase zile a fost operat pentru indepartarea hematomului de la creier, iar vestile care soseau de la Urgenta erau tot mai incurajatoare: trecuse cu bine peste interventia chirurgicala, apoi a fost deconectat de la aparate, chiar daca era in continuare in coma. Ieri dimineata organismul sau a cedat definitiv. "Dumitrache a incetat din viata. A fost o suferinta foarte grea, din cauza problemelor de sanatate pe care le avea. Este un lucru la care medicii se asteptau de foarte mult timp, dar nu ne puteam pronunta oficial pentru ca speram intr-o recuperare a starii sale de sanatate. Este o mare pierdere pentru fotbalul romanesc. Dumnezeu sa-l odihneasca!", a declarat ieri Catalin Carstoiu, directorul Spitalului de Urgenta. "Doamne, ce veste trista mi-ati dat! Trebuia sa fac deplasarea cu echipa la Petrosani, dar in conditiile astea voi merge sigur la Bucuresti sa fiu alaturi de el. Vom depune o coroana de flori din partea clubului Farul Constanta. Este un moment de doliu pentru sportul romanesc in general, dar si pentru Dinamo, unde a contribuit la ascensiunea echipei. Este trist mai ales ca era inca tanar la cei 59 de ani si vedem inca o data cat de nedreapta este viata", a comentat ieri Ion Marin, fost coechipier al "Mopsului" la Dinamo, in prezent director tehnic la Farul. "Era un om deosebit. Nu a jignit niciodata pe nimeni, era un om placut de absolut toti cei care il cunosteau. E dureros ca nu mai este printre noi si este cu siguranta un moment de doliu national. Era cu trei ani mai mic ca mine, am jucat trei ani la echipa nationala si momentele petrecute alaturi de el in cantonamente sunt unice. Din pacate, Guvernul nu face nimic pentru fostele glorii ale sportului. Nu stim sa ne respectam gloriile. A fost unul din primii trei atacantii din istoria fotbalului romanesc si va ramane cu siguranta in amintirea tuturor. Era fire vesela si merita tot ce era mai bun de la viata", a afirmat Dumitru Antonescu, fost "tricolor" in anii '70.
Ceausescu nu l-a lasat la Juventus
Florea Dumitrache a debutat in Divizia A in 1966, pentru Dinamo, iar doi ani mai tarziu devenea deja cel mai bun jucator al competitiei. Atacant complet, cu viteza, dribling naucitor si lovitura de cap necrutatoare, "Mopsul" a ajuns rapid si la echipa nationala, unde a reusit sa marcheze cinci goluri in primele cinci partide. A fost cel mai bun jucator roman la CM din 1970, unde a marcat doua goluri, in memoria tuturor microbistilor ramanand o faza in care a dat cap in cap doi fundasi celebri ai Angliei, care la acea vreme era campioana mondiala en-titre. "A fost cel mai bun atacant al acestei tari in ultimii 60 de ani. Avea niste calitati incredibile!", comenta prietenul Cornel Dinu. Un alt sustinator fervent al lui Dumitrache, Mircea Lucescu, cel care l-a sustinut financiar si moral in ultimul deceniu, era de parere ca atacantul nu si-a valorificat intregul talent. "A incheiat prea repede o cariera care ar fi putut fi exceptionala", spunea nu cu mult timp in urma antrenorul lui Sahtar Donetk. In calea afirmarii internationale a "Mopsului" au stat insa si vremurile, fiindca la 24 de ani a fost dorit insistent de Juventus Torino, ai carui reprezentanti au venit direct la Ceausescu pentru a-l convinge sa-i dea drumul in Italia pentru un milion de dolari si cateva autocare. Dictatorul s-a opus, iar Dumitrache a ramas la Dinamo. "Nu am regretat niciodata ca n-am plecat in strainatate. Odata chiar am vrut sa raman, dar mi-a fost frica", dezvaluia "Mopsul". In '76 pleaca din "Groapa", Cornel Dinu sugerand ca la presiunea generalilor care il sustineau pe Dudu Georgescu, viitoarea "Gheata de Aur" a Europei. Ajunge la Petrosani, apoi, in '79, Lucescu il recupereaza si il aduce la Hunedoara, unde isi incheie cariera. Dupa 1990 a reaparut in curtea lui Dinamo, unde a primit diverse functii, mai mult decorative, intentia diversilor conducatorilor fiind aceea de a-l retribui intr-un fel pe cel care le-a incantat tineretea si a carui viata a fost distrusa de alcool.
Pentru a vedea imagini cu golul inscris de Florea Dumitrache la Campionatul Mondial din 1970 in poarta Braziliei, echipa in care juca celebrul Pele si viitoarea campioana a lumii, accesati link-ul urmator:
http://www.youtube.com/watch?v=ik2FzvKKQOw
Palmares Florea Dumitrache
Cluburi
l Rapid 1961 - 1963 (juniori)
l T.U.G. Bucuresti 1963 - 1964 (juniori)
l Dinamo Bucuresti 1964 - 1976
l Jiul Petrosani 1976 - 1979
l Corvinul Hunedoara 1979 - 1983
l Minerul Stiinta Petrosani 1983 - 1984
l debut in Divizia A: 22 mai 1966, Dinamo Buc. - Dinamo Pitesti 1-1
l 358 de meciuri in Divizia A, 170 de goluri
l debut in echipa nationala: 5 iunie 1968, Romania - Olanda 0-0
l de doua ori fotbalistul anului in Romania (1968, 1969)
l 31 de selectii, 15 goluri
l trei titluri in Divizia A, toate cu Dinamo (1971, 1973, 1975)
l o cupa a Romaniei cu Dinamo (1968)
l de doua ori golgeter al campionatului (1969 si 1971)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.