Preturile la gaze si curent vor scadea in acest an, in termeni reali, cu 2-3%, respectiv 0,2-0,3%, a anuntat, ieri, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. "Unul dintre elementele cele mai critice ale tranzitiei, preturile administrate, incepe sa se elimine", a spus Vosganian, la simpozionul organizat de Banca Nationala a Romaniei pentru aniversarea a 140 de ani de la aparitia leului. Reamintim, el a afirmat, la inceputul lunii martie, ca pretul actual al gazelor naturale va fi mentinut pana la sfarsitul anului, iar in eventualitatea in care va exista totusi o crestere a preturilor, avansul va fi de cel mult 2%. Pretul energiei electrice pentru populatie a crescut la 1 aprilie in medie cu 3,95%.
Pe de alta parte, Vosganian a declarat ca reducerea contributiilor de asigurari sociale nu va presupune cresterea taxei pe valoarea adaugata (TVA) pentru completarea veniturilor bugetare, precizand ca scaderea CAS va fi finantata din alte surse. "Nu luam cu o mana ce dam cu alta", a spus Vosganian. Ministrul a mai spus ca a avut deja o discutie pe aceasta tema cu liderii sindicali.
Reamintim, la sfarsitul saptamanii trecute, premierul Calin Popescu Tariceanu i-a cerut ministrului Muncii, Paul Pacuraru, ca, impreuna cu Ministerul Economiei si Finantelor, sa pregateasca reducerea contributiei la asigurarile sociale cu aproximativ sase procente. Contributiile sociale sunt de 45,5% in prezent, cumulat pentru angajat si angajator. Autoritatile au redus nivelul cu doua puncte procentuale, la inceputul acestui an, din cota platita de companii. (G.M.)