Acuza ca unul dintre locurile-simbol ale nasterii dureroase a democratiei in Romania este pingarit de Traian Basescu merita putina atentie.

Ce chestie! Sint cel putin doua personaje politice cunoscute care au cerut ca Traian Basescu sa taca in privinta Pietei Universitatii. Daca s-ar fi putut, pot sa bag mina in foc ca ar fi votat in Parlament pentru a i se interzice sefului suspendat al statului sa pronunte cuvinte care au legatura cu „kilometrul zero al democratiei romanesti". Probabil ca stiti cine sint cei doi. Daca nu, vi-i zic eu: Crin Antonescu si Emil Constantinescu.

Traian Basescu sa nu pingareasca Piata Universitatii! Cind „noi" (Antonescu, Constantinescu s.a.m.d.) ne luptam cu bitele minerilor, T.B. era de partea cealalta a baricadei. Spus in mai multe forme, cam la asta se reduce reprosul pe care il fac cei doi lui Traian Basescu. Adinc spus, nu? Ei bine, nu. Antonescu si Constantinescu au scuza ca poseda o buna practica in domeniul vorbelor aruncate in aer ca pe niste bumeranguri.

Pe mine, unul, nu ma mira deloc avintul retoric al celor doi. Dar ma deranjeaza. Si Constantinescu, si Antonescu sint ipocriti vorbind in acest fel. Sugestia ascunsa in reprosul lor e ca din spiritul Pietei Universitatii au voie sa se infrupte doar cei care au fost acolo; acolo, atunci, pe baricade, in opozitie cu neocomunistii. Numai ca, intre timp, oamenii care au fost acolo s-au mai schimbat. Marian Munteanu - marele simbol al locului - a fost, pentru scurt timp, candidat la prezidentiale din partea lui Virgil Magureanu, sef la SRI mai multi ani la rind. Crin Antonescu insusi a ajuns sa voteze constant in Parlament alaturi de PRM, PSD - dusmani declarati ai Pietei Universitatii. Ca sa nu mai vorbesc despre Emil Constantinescu, marea deziluzie a miscarilor politice anticomuniste din Romania. Purtatorul privilegiat - caci a fost asezat prin vot in functia suprema in stat - al aspiratiilor de asanare morala a Romaniei, Emil Constantinescu a esuat rasunator. Chiar daca ii place in continuare sa creada ca a ratat - in 2000 - ca sa nu se murdareasca si ca sa aiba o tinuta morala impecabila pentru a avea legitimitate sa vorbeasca astazi ca un „patriarh" al natiei care se sacrifica pe sine, fostul presedinte Constantinescu e un personaj politic expirat, al carui discurs public (izbitor de asemanator acum in multe privinte cu cel al lui Dan Voiculescu sau Ion Iliescu) nu are impact. Constantinescu a ratat decomunizarea si desecurizarea Romaniei - proiecte majore ale Pietei Universitatii, asumate ca atare de cel caruia i s-a spus, atunci, in Piata, din simpatie, „Milica". In schimb, fara sa isi propuna asta, Traian Basescu a condamnat comunismul in calitate de sef al statului roman si a livrat CNSAS mai bine de un milion de dosare de la Securitate.

De acord: rolul lui Traian Basescu fata de Piata Universitatii de la inceputul anilor ’90 este ambiguu si, poate, promiscuu. Dar acum, prin comparatie cu cei care vor sa ii suspende discursul radical, el pare mult mai aproape de spiritul Pietei Universitatii, tradat flagrant de multi dintre cei care au gustat cindva din el.