Lupta fratilor Kaczynski cu presupusul pact dintre comunisti si Solidaritatea produce prima victima, in persoana unei foste demnitare a opozitiei de stinga.

Fostul ministru polonez al constructiilor, social-democrata Barbara Blida, s-a sinucis ieri-dimineata, in timpul unei perchezitii a politiei in locuinta sa, se arata intr-un comunicat al Agentiei poloneze de contraspionaj (ABW). In timpul perchezitiei, care viza un caz de coruptie, Blida s-a retras in baie si si-a tras un glont in piept, decedind imediat. Ministrul insarcinat cu coordonarea serviciilor speciale poloneze, Zbigniew Wassermann, a aratat ca va cere explicatii directorului ABW, Bogdan Swieczkowski, pentru a stabili circumstantele exacte ale decesului.

„Barbara Blida figura printre persoanele anchetate intr-un caz de mita, in care sint implicati functionari publici, insa nici un cap de acuzare nu a fost formulat impotriva ei", a explicat Magdalena Stanczyk, purtatorul de cuvint al ABW. Potrivit saptaminalului polonez ,,Wprost’’, perchezitia efectuata la domiciliul lui Blida a avut loc ca urmare a declaratiilor incriminatoare ale unei prietene, Barbara Kmiecik, arestata intr-un caz de coruptie la scara larga in comertul cu carbune.

Barbara Blida a fost, dupa 1989, unul dintre liderii Aliantei Stingii Democrate, partid de orientare social-democrata, iar in perioada 1993-1996 a ocupat functia de ministru al constructiilor si al economiei in guvernele ex-comunistului Jozef Olesky si in cabinetul de coalitie Waldemar Pawlak. Barbara Blida era presedinta unei societati private de constructii.

Serviciile calca strimb

Un alt politician marcant al stingii poloneze, W. Czarzasty, a fost perchezitionat brutal si retinut, dar eliberat imediat, fara a i se aduce vreo acuzatie. ABW, actualul serviciu de informatii interne al Poloniei, este controlat politic de regimul conservator al fratilor Kaczynski, iar pina acum nu a finalizat nici un caz, ne-a relatat fostul consul al Poloniei la Bucuresti, Kazimir Yurczak.

Protestul lui Geremek Eurodeputatul polonez Bronislaw Geremek, fost ministru de externe, isi va pierde mandatul, pentru ca nu si-a depus declaratia privind raporturile cu fosta politie politica comunista, asa cum cere legea lustratiei din 2006. „Aceasta lege violeaza regulile morale. Ea creeaza un fel de „minister al adevarului", „o politie a memoriei", care il lasa pe cetatean fara aparare", arata Geremek intr-o scrisoare pentru Comisia Electorala Poloneza.