Un cetatean roman de etnie roma care a obtinut azil politic in Statele Unite ale Americii in 2002 se afla de mai multi ani in detentie in SUA, in baza unui mandat de arestare international emis de autoritatile din Romania. Cazul lui Petru Mirones
Un cetatean roman de etnie roma care a obtinut azil politic in Statele Unite ale Americii in 2002 se afla de mai multi ani in detentie in SUA, in baza unui mandat de arestare international emis de autoritatile din Romania. Cazul lui Petru Mironescu a fost prezentat in cadrul Raportului anual pe 2006 al Ministerului de Externe al SUA, privind drepturile omului, care a fost dat publicitatii pe data de 7 martie 2007. Mironescu a fost condamnat in 1997 in Romania la patru ani de inchisoare pentru furt. El a parasit tara noastra legal, in 1998, fara sa aiba cunostinta de respectiva condamnare. Romanul a fost arestat de autoritatile americane in 2001, eliberat si rearestat in 2003. De atunci el se afla in detentie. Desi a ispasit practic pedeapsa de patru ani de inchisoare la care a fost condamnat in Romania, Petru Mironescu nu este eliberat. Motivul: refuzul instantelor din tara noastra de a echivala perioada de detentie din SUA cu pedeapsa de patru ani primita in Romania. Desi legea prevede clar acest lucru. Petru Mironescu a depus memorii la mai multe institutii ale statului roman. Cu toate acestea, situatia romanului, care a prezentat cazul sau si Human Rights Watch din New York (organizatie pentru apararea drepturilor omului), nu s-a schimbat el aflandu-se in continuare internat intr-un spital de psihiatrie cu regim de maxima siguranta, Columbia Care Center, din South Carolina (Carolina de Sud).
Povestea lui Petru Mironescu incepe in 1994. In acel an, mai exact pe 17 octombrie, aproximativ 20 de politisti condusi de colonelul Aurel Bors din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Mures au descins in locuinta sa din Targu Mures, in baza unui mandat de perchezitie semnat de procuroarea Otilia Boitan (actualmente iesita din magistratura printr-un decret prezidential). "M-au legat burduf si m-au aruncat intr-un ARO ca pe un sac de cartofi, fara sa imi spuna ce vor de la mine", sustine Mironescu, care a fost dus la Parchetul de pe langa Tribunalul Mures. In locuinta sa au ramas circa zece politisti care au facut o perchezitie "la sange". Scopul era sa gaseasca documente compromitatoare prin care sa poata dovedi ca Mironescu a participat la instrainarea unei masini furate. "Nu au gasit nimic, nici taloane de masini, nici masini de scris, nici tipografii, nici stampile asa cum vroiau ei. Au ridicat doar doua caiete de elev pe care erau scrise niste numere de telefon. Mai tarziu au scris in rechizitoriu ca au gasit inscrisuri dar eu nu le-am vazut niciodata", povesteste romanul aflat in detentie in SUA.
"Tigan borat si raios"
Acesta isi aminteste ca, atunci cand a ajuns in biroul procuroarei, colonelul Bors i s-a adresat Otiliei Boitan spunandu-i "v-am adus cioara, am prins corbul in cuib". "Inainte de a veni la mine acasa, colonelul Bors trimisese un informator pe nume <<Pino>> ca sa vada daca sunt acasa. Pe urma am aflat ca acesta trebuia sa ma retina o ora, doua ca sa aiba timp colonelul sa o imbete pe procuroare ca sa semneze mandatul. De altfel, cand am ajuns la Parchet, doamna Boitan duhnea ca un butoi iar cand m-a vazut a inceput sa faca isterii, sa-i scoata afara din birou tiganul ca-i spurca si murdareste biroul", a mai precizat Mironescu. El ne-a declarat ca a fost "gratulat" de doamna procuror cu apelativele "tigan borat si raios", "paduchios" etc. Apoi, sustine Mironescu, l-a pus sa semneze niste hartii pe jumatate dactilografiate. Pentru ca a refuzat in prima faza, politistii "l-au convins" cu o serie de pumni la rinichi si cateva palme peste cap. "Am semnat ca sa scap de batjocura doamnei procuror, cu toate ca stiam ca nu sunt vinovat", a mai adaugat Mironescu. Dupa acest episod, procuroarea le-a dat ordin politistilor sa il bage in arest. Acolo il astepta alta surpriza: doi batausi profesionisti i-au aplicat o corectie sora cu moartea. "Unul dintre ei, pe nume Costin, era nepotul sefului de la Cercetari Penale, maiorul Orza, iar celalalt unul Aurel Petrina, zis Relu Pocitu'. Amandoi m-au lovit cu pumnii si picioarele pana am lesinat", isi aminteste Mironescu.
Romanul, internat in prezent la Columbia Care Center, a fost dus apoi intr-un birou de la Cercetari Penale unde sustine ca a fost luat in primire de trei ofiteri. Acestia s-au comportat frumos pana in momentul in care a refuzat sa semneze niste hartii. "Pentru ca am refuzat, m-au intins pe o masa cu burta in jos. Doi ma tineau si altul ma lovea cu bastonul peste talpi. Ustura atat de tare incat am urinat", a adaugat Mironescu. El sustine ca a fost lovit cu bastonul si la palme, si pe spate si pe abdomen. Totul a culminat cu socuri electrice: "Au adus un telefon vechi cu manivela cu care au inceput sa-mi administreze socuri electrice, erau groaznice". "Tratamentul" a durat cateva zile la rand.
In cele din urma, Mironescu a fost arestat in baza unui mandat emis de procuroarea Boitan, la 18 octombrie 1994, stand dupa gratii pana la inceputul lunii decembrie a aceluiasi an. Adica 49 de zile. El a fost eliberat dupa ce Judecatoria Mures i-a admis recursul, pentru lipsa de probe.
Afara din Romania
In cele din urma, Petru Mironescu s-a hotarat sa plece definitiv din tara. Astfel, in anul 1997, acesta obtine o viza turistica valabila pe zece ani, pentru SUA.
In mai 1998, el paraseste Romania prin Vama Bors. Nimeni nu i-a spus atunci
ca ar fi urmarit sau condamnat asa cum avea sa afle dupa noua ani.
"Nu m-a chemat nimeni sa imi spuna ca sunt judecat, nu am vazut nici macar dosarul prin care am aflat ca am fost condamnat la patru ani inchisoare. Daca stiam, imi angajam un avocat si poate nu se ajungea aici", ne-a spus Mironescu.
Potrivit documentelor aflate in posesia noastra, Petru Mironescu fusese deja condamnat definitiv in octombrie 1997 de Curtea de Apel Targu Mures pentru furt la trei ani inchisoare la care i s-a adaugat un spor de un an. Cu toate acestea el a parasit Romania cu un pasaport perfect valabil eliberat de autoritatile din Targu Mures.
Statul roman cere extradarea
Petru Mironescu a stat in arest in SUA mai intai in Shelby, dupa ce a fost retinut in 14 august 2001 la granita dintre SUA si Canada, pe baza mandatului international emis de autoritatile romane.
Motivul: fusese condamnat in 1997 pentru furtul unui automobil. Culmea este ca abia in 2000 a fost dat in urmarire prin Interpol. Din inchisoarea din Shelby a fost eliberat in februarie 2002. Apoi Ministerul Justitiei din Romania a formulat o cerere de extradare pe 14 februarie 2002 si, din acest motiv, a fost din nou arestat, in octombrie 2003. De atunci el a fost mutat in diferite inchisori de maxima siguranta, iar acum se afla in Columbia Care Center. La sfarsitul anului trecut, el a apelat la un avocat pentru a solicita Judecatoriei Targu Mures echivalarea perioadei de detentie din SUA cu cea pentru care a fost condamnat in Romania, astfel incat sa fie revocata cererea de extradare si sa fie pus in libertate. In acest scop el a depus la dosar o adeverinta de la US Marshalls Service din cadrul Departamentului de Justitie al SUA din care rezulta durata si locul de detentie. Solicitarea i-a fost, insa, respinsa pe 8 martie 2007 de Judecatoria Targu-Mures, chiar cu cateva zile inainte ca Mironescu sa termine de efectuat cele 1461 de zile la care a fost condamnat in Romania. Unul dintre motivele deciziei Judecatoriei Targu Mures a fost acela ca "inscrisul de la fila 5 (adeverinta din SUA - n.r.) este netradus". Aspect negat de Mironescu. "Am trimis avocatului actele si el le-a tradus, este doar o alta modalitate de a ma impiedica sa fiu pus in libertate", spune acesta.
Aventura americana
Ajuns pe taramuri americane, Petru Mironescu a decis, la scurt timp, sa plece in Canada.
El s-a stabilit in Toronto, loc de unde a trimis mai multe memorii fostului presedinte Emil Constantinescu in care relata abuzurile la care a fost supus. Nu a primit nici un raspuns, in schimb a fost "bombardat" cu felicitari prezidentiale de ziua nationala, de Paste sau de Craciun.
In anul 2000, a primit vizita a doi romani pe care nu ii cunostea dar care i s-a parut ca sunt dubiosi. "Ma invitau sa petrecem timpul liber impreuna asa, fara sa ii fi cunoscut pana atunci", povesteste Mironescu. De teama, s-a mutat in alt oras, Calgary, provincia Alberta. Pe 14 august 2001 a intrat cu masina pe teritoriul SUA (lucra ca sofer pe un camion). La intoarcere, politistul de frontiera de la punctul de trecere Shelby, statul Montana, i-a spus ca este cautat prin Interpol din data de 5 mai 2000 alaturi de alti doi infractori periculosi pentru furt de masini. "Am ras, crezand ca e vorba de o gluma, dar ofiterul mi-a aratat monitorul calculatorului unde mi-am vazut poza de pe pasaport", a adaugat Mironescu. Dupa legile statului Montana avea de ales: sa fie de acord cu deportarea sau sa ceara azil politic. A optat pentru cea de a doua varianta. In 31 ianuarie 2002, Tribunalul INS (Imigration Naturalization Service) din Denver, Colorado, i-a acordat azil politic ramas definitiv pe 4 martie 2002, deoarece nu a fost contestat de Guvernul SUA.
Memorii fara raspuns
Mircea PAUN - Ziua foto De-a lungul timpului, Petru Mironescu a trimis memorii peste memorii catre diferite institutii si oameni politici din Romania: fostului ministru al Justitiei, Monica Macovei (foto), fostului ministru de Interne, Vasile Blaga, fostului ministru al Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, Parlamentului Romaniei, Parchetului General etc. De la diferite institutii a primit raspunsuri evazive, iar altii nici nu i-au raspuns. Mai mult, Ministerul Justitiei a cerut autoritatilor americane, pe data de 5 iunie 2006 "luarea cat mai urgent posibil a unei decizii cu privirea la cererea de extradare formulata de autoritatile romane". In SUA, in schimb, memoriul sau, care contine cele prezentate si de ZIUA, a fost luat in seama si chiar a fost trecut in Raportul anual al Ministerului de Externe. Totodata, cauza lui Petru Mironescu a fost sustinuta si de parohul bisericii "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" din New York, preotul Theodor Damian, care a trimis memorii autoritatilor din Romania. Interesant este ca, asa cum ne-a declarat Mironescu, presedinta Judecatoriei Targu Mures i-ar fi spus ca nici nu stie de dosar. "De la Ministerul de Externe un anume domn Stefaneasa m-a trimis la Ministerul Justitiei pentru ca tot ce a tinut de ei au facut. Domnul Florin Razvan Radu, director cu probleme Judiciare Internationale si extradari de la Ministerul Justitiei mi-a spus ca nu e de competenta sa si nu-mi ramane decat sa ma bat cu Judecatoria Targu-Mures", s-a plans Mironescu, care a adaugat ca va da statul roman in judecata.
Legea a fost incalcata
Legea 308/2004 prevede, la articolul 18, ca in cazul in care o persoana, cetatean roman, a executat o pedeapsa pe teritoriul tarii unde i s-a cerut extradarea, pedeapsa se considera ca executata in Romania. Pe data de 10 martie, Petru Mironescu a incheiat perioada de detentie la care fusese condamnat. In ciuda acestui fapt, el se afla in continuare in arest din cauza autoritatilor din Romania. Practic, pentru a i se recunoaste perioada de detentie din SUA, trebuie ca instanta din Romania, in speta Judecatoria Targu Mures, sa admita, printr-o sentinta, ca Petru Mironescu a fost privat de libertate pentru aceeasi perioada la care a fost condamnat.
Pe de alta parte, interesant este ca numele lui Mironescu nu apare pe site-ul IGPR privind persoanele urmarite international prin Interpol, asa cum ar fi normal.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.