O comunitate de 60 de roboti va fi data in folosinta in Marea Britanie, iar comportamentul la comun le va fi urmarit pas cu pas.

Oamenii de stiinta din orasul britanic Dundee si-au anuntat planul de a pune la comun cei 60 de roboti pentru a intelege mai bine formarea diferitelor culturi. Potrivit BBC News, gazda cyber-locuitorilor, Universitatea Abertay, ii va organiza in grupuri sau „sate", ii va programa sa interactioneze intre ei si le va urmari indeaproape comportamentul. Alaturi de profesorii din Dundee, alte cinci institutii din Marea Britanie s-au alaturat studiului: University of Exeter, Warwick, Manchester, West of England si Leeds Metropolitan University.

Ticuri cu copy-paste

Oamenii de stiinta sustin ca robotii vor fi organizati in grupuri si vor fi programati sa observe, apoi si sa copieze comportamentul unul de la celalalt in diferite situatii. Echipa considera ca, atunci cind unul dintre exemplare imprumuta din gestica vecinului, o va face in mod diferit, generind rezultate greu de prevazut. „Comportamentele care se manifesta si evolueaza nu vor fi in mod sigur de natura umana, ci robotice", asigura biologul John Crawford. „Provocarea este sa identificam si sa interpretam aceste modele de comportament ca dovezi ale unei noi culturi robotice. Daca efortul se va dovedi util, vom putea sa intelegem mai bine cum iau nastere in general culturile si daca acest lucru are vreo implicatie in cadrul societatilor umane, animale sau chiar artificiale", mai adauga Crawford.

Acomodare artificiala

Dupa o perioada de acomodare, echipa de cercetare planuieste sa modifice conditiile experimentului pentru a stabili daca robotii isi vor adapta comportamentul noilor conditii. Ambele faze ale experimentului vor fi alternate in citeva rinduri de-a lungul mai multor luni, in speranta ca, o data cu trecerea timpului, robotii vor invata si vor copia noi comportamente. „Putem spune ca ii vom folosi pe acesti roboti ca pe un microscop de studiere a evolutiei culturii", incearca o comparatie profesorul Crawford. Costurile cercetarii se ridica la peste 700.000 de lire sterline si este finantata de Engineering and Physical Sciences Research Council.

Cyber-autonomii Robotii care ajung sa decida de unii singuri, folositi in special in scop militar sau in azilurile de batrini, reprezinta cea mai recenta ingrijorare pentru oamenii de stiinta britanici. In cadrul unei intilniri recente de la Muzeul de Stiinta din Londra, cercetatorii au dezbatut probleme precum drepturile robotilor, impactul dezvoltarii inteligentei artificiale la nivelul legislatiei si al politicii sau posibilitatea ca robotii sa solicite intr-o buna zi aceleasi drepturi ca fiintele umane.