100 de jurnalisti au murit anul trecut, facind din 2006 „cel mai insingerat an din istoria acestei profesii".

Reporteri asasinati la comanda, rapiti, trimisi in tribunal fara motiv sau cenzurati. Asa arata peisajul media in 2006, potrivit raportului anual al Institutului International al Presei, care a analizat situatia presei in 180 de tari. „A fost anul cel mai salbatic si mai violent din istoria contemporana a jurnalismului", a declarat directorul institutului, Johann Fritz, adaugind ca se duce un „adevarat razboi" impotriva acestei meserii.

Harta pericolului

„Cel mai singeros an" a fost denumit 2006 si de organizatia Reporteri Fara Frontiere, care inregistra atunci 81 de jurnalisti ucisi. Chiar daca cifrele celor doua organizatii variaza in functie de circumstantele deceselor si de definitia termenului de jurnalist, ingrijorarea este aceeasi: anul trecut a crescut iar numarul mortilor in presa. 2006 a intrecut la acest capitol chiar si anul 1999, mai arata Institutul International al Presei. Atunci au fost ucisi 86 de ziaristi, in contextul in care, in 2005, organizatia numara 65 de jurnalisti asasinati, cu 13 mai putin decit in 2004. Cei mai multi dintre reprezentantii media au murit in Irak, care a fost declarat si anul acesta „cea mai periculoasa tara din lume", pentru a patra oara consecutiv. 46 de reprezentanti media au fost ucisi aici si „aproape in toate cazurile, in cadrul unor asasinate la comanda", indica raportul. Alte 23 de tari se afla pe harta pericolului, printre care Filipine, unde au murit 10 ziaristi, Mexic (7), Sri Lanka (5), Pakistan (4), Afganistan (3) si Columbia (3). Cele mai multe victime au fost jurnalisti locali, iar vinovatii au ramas aproape toti nepedepsiti.

Occidentul are probleme cu religia

Lista este completata cu tarile care incalca libertatea de exprimare, „facind din jurnalism o meserie aproape imposibil de practicat", dupa cum spun oficialii institutului, care arata cu degetul inspre Turkmenistan, Coreea de Nord, Libia, Siria si Arabia Saudita. O alta problema, „urmarirea penala fara motiv", este intilnita mai ales in Zimbabwe, Gambia, Republica Democrata Congo si Rusia, singura tara din Europa unde au fost ucisi jurnalisti anul trecut. In ultimii zece ani, in aceasta tara au fost ucisi 43 de reprezentanti media, raportul insistind pe asasinarea neelucidata a jurnalistei de investigatie Anna Politkovskaia, pe 7 octombrie, la Moscova. Cazul „stirneste intrebari in ceea ce priveste dorinta autoritatilor de a ancheta aceste crime", arata reprezentantii organizatiei. Nici Occidentul nu este lipsit de incidente, cei de la Institutul International al Presei aratindu-se nelinistiti de procesele lansate in urma publicarii caricaturilor profetului Mahomed, inclusiv cele din Franta, si de tentativa de integrare a unor clauze care sa „pedepseasca insultarea religiei", chiar si in sinul Natiunilor Unite.