Liderul PSD pune presiune pe judecatorii Curtii Constitutionale in speranta ca acestia vor da unda modificarii Legii referendumului care face mai usoara demiterea lui Basescu.

Liderul PSD, Mircea Geoana, a pus ieri toata responsabilitatea pentru rezolvarea crizei create de demiterea presedintelui in spinarea judecatorilor supremi. „Curtea Constitutionala nu se poate deroba de obligatia de a da un raspuns transant si neechivoc in timp util: ce fel de referendum si ce fel de validare avem in Romania. Judecatorii au obligatia de a ne da un raspuns ca sa putem iesi din criza", spune Geoana, referindu-se la raspunsul pe care Curtea Constitutionala urmeaza sa il dea pe 3 mai, cu privire la modificarile pe care PSD le-a operat la Legea referendumului.

Planul A: Usor de demis

In cazul in care Curtea Constitutionala va da aviz de constitutionalitate modificarilor aduse de PSD la Legea referendumului, procedura de demitere a presedintelui Traian Basescu va fi usurata considerabil. Potrivit legii in vigoare, presedintele poate fi demis doar daca la referendum se prezinta jumatate din cetatenii cu drept de vot inscrisi pe listele electorale din Romania. Adica 9,4 milioane de cetateni. Altfel, referendumul este invalidat.

Daca totusi se vor prezenta la urne 9,4 milioane de romani, ca Basescu sa fie demis, ar trebui ca toti sa voteze „Da". Lucru aproape imposibil.

Daca judecatorii constitutionali vor accepta amendamentele PSD, se va elimina orice barem de prezenta pentru validarea referendumului. Mai mult, Basescu va putea fi demis doar cu votul a jumatate plus unu dintre cetatenii care se vor prezenta la referendum.

Planul B: Suspendarea prelungita

Daca judecatorii Curtii Constitutionale nu vor lua in calcul avertismentele lui Geoana si vor respinge amendamentele de modificare a Legii referendumului sau vor amina verdictul, PSD si-a asigurat deja o solutie alternativa. Anume amendamentul Nicolicea din hotarirea adoptata de Parlament pentru organizarea referendumului. Acesta spune ca in cazul in care la urne nu se prezinta 9,4 milioane de romani si votul este invalidat, Parlamentul va fi cel care „va decide asupra procedurii de urmat". Cum echipa PSD-PNL-PRM-PC decide in Parlament, ieri se vehiculau deja diverse scenarii. Unul ar fi ca Parlamentul sa hotarasca daca Basescu sa ramina suspendat pina la organizarea unui nou referendum. Al doilea ar fi ca Parlamentul sa amine pur si simplu luarea unei decizii, blocind intoarcerea lui Basescu la Cotroceni.

Referendum mai ieftin Guvernul a modificat ieri Legea referendumului, prin ordonanta, si a aprobat o serie de hotariri privind organizarea acestuia, costul total al referendumului ridicindu-se la 60 de milioane de lei, a anuntat ministrul de Interne, Cristian David. „In acelasi timp, au fost prevazute citeva conditii cu privire la finantarea campaniei pentru referendum", a spus David. Vor fi tiparite „peste 18 milioane" de buletine de vot, plus 10%, a aratat ministrul, care a precizat ca cifra nu e intotdeauna exacta.