Muzeul National de Arta gazduieste expozitia unuia dintre cei mai mari suprarealisti ai secolului XX: cubanezul Wifredo Lam.

Picasso, André Breton, Miró, Alejo Carpentier, Max Ernst sint citiva dintre prietenii artistului cubanez Wifredo Lam. Daca publicul de la noi nu a avut cum sa cunoasca opera lui Lam decit in strainatate, acum dispune de o luna, in care o vizita la Muzeul National de Arta il poate rasplati cu admirarea celor 68 de desene, acuarele, gravuri si colaje care fac parte din expozitia „Cartografie intima", sosita la Bucuresti cu sprijinul Institutului Cervantes, dupa un periplu prin mai multe tari europene.

Wifredo Lam e totodata o personalitate cu o viata fascinanta. Nascut in 1902, dintr-un chinez cantonez si o metisa hispano-africana, Lam a fost al optulea copil, aparut cind tatal sau implinise deja optzeci de ani. A stat in Cuba pina la 21 de ani, cind a primit o bursa si a plecat in Spania, unde avea sa ramina cincisprezece ani. Ca multi alti cubanezi, a luptat in Razboiul civil spaniol, dupa care a emigrat in Franta, bazindu-se doar pe o scrisoare de recomandare pentru Picasso. C elebrul pictor cubist a devenit mentorul si prietenul cel mai bun al lui Lam, pe care l-a prezentat cercului de avangardisti din Franta. La izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial, Lam a parasit Europa, plecind spre America pe un vapor, impreuna cu alti 300 de intelectuali, printre care Breton, Masson si Lévi-Strauss. Wifredo Lam, a carui opera - un melanj de expresionism si suprarealism - prelucreaza motive primitive si traditionale specifice sferei multiculturale cubaneze, a trait si creat, pina la virsta de 82 de ani, la Paris, revenind periodic la Havana.