O planeta "de tip terestru locuibila", capabila sa gazduiasca viata extraterestra, a fost detectata pentru prima data de o echipa de astronomi europeni intr-un sistem planetar extra-solar. Aceasta exoplaneta, care orbiteaza in jurul stelei Gliese 581
O planeta "de tip terestru locuibila", capabila sa gazduiasca viata extraterestra, a fost detectata pentru prima data de o echipa de astronomi europeni intr-un sistem planetar extra-solar. Aceasta exoplaneta, care orbiteaza in jurul stelei Gliese 581 (Gl 581), la o distanta de 20,5 ani-lumina de Terra, este prima si cea mai usoara din alte 200 despre care astronomii stiu ca "au si suprafete lichide si solide si temperaturi apropiate de cele ale Pamantului", potrivit cercetatorilor.
Datorita acestor caracteristici, planeta poate fi considerata locuibila, a subliniat intr-un comunicat Centrul national de cercetari stiintifice (CNRS), care a colaborat impreuna cu Observatorul din Geneva si Centrul de astronomie din Lisabona la acest proiect. Temperatura medie a acestui supra-Pamant este cuprinsa intre 0 si 40 de grade Celsius, ceea ce permite existenta apei lichide la suprafata, a indicat coordonatorul studiului, Stephane Udry, de la Observatorul din Geneva. Cercetatorii cred ca planeta ar putea fi acoperita fie de roci, fie de oceane, pentru ca "radiatiile emanate sunt de 1,5 ori mai mari decat cele ale Terrei".
Gravitatea la suprafata este de 2,2 ori mai mare, iar masa este de cinci ori mai mare decat cea a Pamantului. Descoperita cu ajutorul telescopului Harps, care apartine Observatorului spatial european de la Silla, Chile, aceasta planeta orbiteaza steaua sa in 13 zile. Distanta dintre aceasta noua planeta si steaua sa, Gliese 581 (Gl 581), este de 14 ori mai mica decat distanta dintre Pamant si Soare. Gl 581, o stea pitica rosie a carei masa constituie aproximativ o treime din cea a Soarelui, este una dintre cele 100 de stele cele mai apropiate de sistemul nostru solar. (Mediafax)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.