Aproape 40 de medicii bucuresteni au fost implicati zilele acesteta intr-o actiune de prelevare de organe ce se anunta un maraton record pentru transplantologi, deoarece familiile celor decedati acceptasera donarea organelor. Din nefericire, potrivit
Aproape 40 de medicii bucuresteni au fost implicati zilele acesteta intr-o actiune de prelevare de organe ce se anunta un maraton record pentru transplantologi, deoarece familiile celor decedati acceptasera donarea organelor. Din nefericire, potrivit dr. Victor Zota, seful Agentiei Nationale pentru Transplant, in momentul in care s-a inceput prelevarea, o parte dintre organele atat de necesare salvarii altor vieti nu erau apte de transplant. "In decurs de mai putin de 48 de ore au aparut doi donatori in moarte cerebrala", a declarat, pentru Realitatea TV, Ionel Sinescu, seful Clinicii de Transplant Renal de la Spitalul Fundeni. "Doctorii au programat imediat sapte transplanturi", a explicat Sinescu, iar doua dintre acestea s-au realizat ieri dimineata. Apoi alte doua persoane au primit transplant, toate cele patru organe prelevate fiind astfel transferate cu succes unor pacienti aflati de ani buni pe liste de asteptare. Si nu in ultimul rand, la Spitalul de oftalmologie, de la aceeasi donatori, doi bolnavi au primit cornee. Donatorii au fost o femeie de 56 de ani (de la care s-au prelevat ficatul si rinichii) si un barbat de 46 de ani (de la care s-a luat un rinichi), care au murit in urma unor accidente cerebrale. Lista de asteptare pentru transplant de ficat, inima si rinichi are in jur de 1500 de persoane. Insa sperantele lor sunt minime, deoarece Romania are cel mai mic numar din Europa de donatori cadavru. O explicatie este data de faptul ca, atunci cand un posibil donator ajunge in moarte cerebrala, prelevarea organelor sale se face cu acordul familiei. Insa de cele mai multe ori aceasta nu stie ce intentii ar fi avut cel decedat, daca era pro sau impotriva donarii propriilor organe si, din diferite motive, multe familii nu-si dau acordul pentru donare.(C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.