Victima colaterala
Bronislaw Geremek, fost ministru al afacerilor externe polonez si importanta personalitate a opozitiei anticomuniste, risca sa-si piarda mandatul de eurodeputat, intrucat nu s-a conformat unei noi legi poloneze vizand
Victima colaterala
Bronislaw Geremek, fost ministru al afacerilor externe polonez si importanta personalitate a opozitiei anticomuniste, risca sa-si piarda mandatul de eurodeputat, intrucat nu s-a conformat unei noi legi poloneze vizand declararea colaborarii in trecut cu serviciile secrete comuniste, a afirmat cotidianul polonez Dziennik, relateaza Rompres.
Geremek, in varsta de 74 ani, este singurul dintre cei 51 de eurodeputati polonezi care nu a declarat pana la data-limita (19 aprilie) daca a colaborat sau nu cu fostele servicii secrete comuniste, asa cum il obliga noua lege. "Geremek vrea sa compromita legea lustratiei, iar Europa ii va interpreta atitudinea drept lupta unui eurodeputat polonez impotriva regimului", i-a comentat gestul alt eurodeputat polonez, Boguslaw Sonik.
Profesor de istorie medievala, ex-disident si sef al diplomatiei poloneze in perioada 1997-2000, Bronislaw Geremek a fost ales in Parlamentul European in 2004 pe listele Uniunii Democratice, un partid reformator provenit din sindicatul Solidaritatea.
Partidul PiS /Lege si Justitie/, condus de fratii Lech si Jaroslaw Kaczynski, respectiv presedintele si prim-ministrul Poloniei, a lansat la 17 ani dupa caderea fostului regim o vasta operatiune - foarte controversata - vizand inlaturarea din viata publica a fostilor colaboratori ai serviciilor secrete comuniste.
Eurodeputatii din principalele grupuri politice ale PE si-au exprimat ieri, sustinerea pentru europarlamentarul polonez Bronislaw Geremek, caruia autoritatile de la Varsovia i-ar putea retrage mandatul in baza legii lustratiei. Eurodeputati conservatori, socialisti, liberali, ecologisti si de extrema stanga au reactionat cu aplauze in cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European (PE) de la Strasbourg, dupa ce liderul grupului liberal, Graham Watson, a cerut Legislativului sa utilizeze "toate mijloacele posibile" pentru a-l proteja pe Geremek, in timp ce Comisia pentru Afaceri Juridice a PE a promis ca va analiza cazul saptamanile viitoare.
Spioni pentru Parlamentul European
Sase dintre cei 218 candidati in primele alegeri europene organizate in Bulgaria sunt fosti colaboratori ai aparatului represiv din timpul regimului comunist, a anuntat, miercuri, comisia parlamentara care administreaza dosarele fostelor servicii secrete, relateaza Mediafax. Comisia parlamentara i-a nominalizat pe Krastio Petkov, fost lider al celui mai mare sindicat si candidat din partea Uniunii Civile pentru Noua Europa, Gheorghi Belcev, candidat al Uniunii Democratilor Liberi, Sevdalin Atanasov, din partea Partidului Ecologist, Iunal Liutfi (vicepresedinte al formatiunii Miscarea pentru Drepturi si Libertati, reprezentanta a minoritatii turce), Evgheni Kirilov si Boian Ciukov, candidati ai Partidului Socialist Bulgar.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.