El a comparat moneda nationala cu un "Rocky al finantelor". "Si-a revenit cam in repriza a zecea (n.r. - leul), iar in ultimii doi ani performeaza. Nu trebuie sa fim euforici, mai avem vreo sase reprize si nu trebuie sa-l lasam sa fie nici prea avant
El a comparat moneda nationala cu un "Rocky al finantelor". "Si-a revenit cam in repriza a zecea (n.r. - leul), iar in ultimii doi ani performeaza. Nu trebuie sa fim euforici, mai avem vreo sase reprize si nu trebuie sa-l lasam sa fie nici prea avantat. Bunul simt romanesc ne obliga, ca nu e bine sa iti iei nasul la purtare", a afirmat Isarescu. "Marea batalie a fost si ramane stabilizarea preturilor. Denominarea nu a fost un scop in sine, dar, in oprinia BNR, a reprezentat un punct de cotitura in recastigarea increderii", a spus Isarescu la un simpozion organizat de banca centrala pentru a aniversa 140 de ani de la aparitia monedei nationale.
El a adaugat ca denominarea, operatiunea de taiere a patru zerouri din coada leului efectuata de BNR la jumatatea anului 2005, s-a suprapus fericit cu accentuarea reducerii inflatiei si accelerarea cresterii economice. In opinia lui Isarescu, leul nou a simplificat viata tuturor romanilor, de la populatie la banci, institutii publice si companii.
Guvernatorul a mai aratat ca la sarbatorirea a 150 de ani de la introducerea leului, moneda nationala a Romaniei va fi euro, iar leul isi va pierde puterea de circulatie. Referindu-se la posibilitatea adoptarii euro ca moneda nationala inainte de 2014, obiectivul BNR, Isarescu a aratat ca ramane "o intrebare capitala" in ce masura sectorul real va fi pregatit sa faca fata de timpuriu unei politici monetare comune.
De altfel, la ceremonia de ieri, Mugur Isarescu a dorit, o data in plus, sa arate ca banca centrala nu este controlata politic. "La Banca Nationala, vrem sa va prezentam ca ministru al Finantelor si Economiei, si nu ca ministru al Economiei si Finantelor. Domnul Vosganian ne va prezenta salutul Guvernului catre o banca centrala independenta", a spus Isarescu. La finalul discursului, ministrul Vosganian a afirmat ca saluta banca centrala, cu tot respectul pentru "independenta si cumpatarea sa".
Te poti frige daca te joci cu cursul valutar
Cursul de schimb are toate sansele sa inregistreze in perioada urmatoare miscari in sus sau in jos, dar acest lucru nu inseamna o prabusire a monedei nationale, a mai spus Isarescu, transmite Mediafax. Reamintim, presedintele interimar Nicolae Vacaroiu a afirmat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca exista riscul enorm de depreciere puternica a leului. "Tot aud ca se prabuseste leul datorita nu stiu carei declaratii. Daca se misca cursul cu sase bani nu inseamna, vezi-Doamne, ca s-a depreciat", a afirmat guvernatorul BNR. El a aratat ca monedele statelor din Europa Centrala au inregistrat perioade de apreciere, urmate de intervale in care au pierdut teren, iar acest scenariu nu este improbabil nici pentru Romania. "Nu spunem pentru prima data ca exista posibilitatea intoarcerii trendului. Am mai spus acest lucru si cand s-a amplificat creditarea in valuta, pentru ca clientii sa fie avertizati", a aratat Isarescu. El a observat ca romanii s-au obisnuit, in ultimii doi ani, sa castige din aprecierea monedei nationale, dar lucrurile se complica din ce in ce mai mult. "Trebuie invatat ca te poti frige daca te joci cu cursul valutar", a mai spus Isarescu. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.