In luna aprilie a anului 1867 s-a votat prima lege monetara a Romaniei prin care s-a stabilit moneda nationala - leul. Ieri, la 140 de ani de existenta, 1 euro a valorat 3,3300 lei noi.

Cursul mediu al pietei valutare calculat si comunicat de BNR ieri a fost de 3,3300 RON pentru un euro. Un nou maxim istoric al ultimilor 4 ani pentru leu care s-a suprapus peste aniversarea a 140 de ani de la aparitia monedei nationale romanesti.

Banii de taxe apreciaza moneda

Euro s-a depreciat ieri pina la 3,3300 lei/euro, de la 3,3374 lei/euro cit era in ziua precedenta, ca urmare a nevoii de lei a clientilor bancilor in ultima zi de achitare a impozitelor trimestriale, sustin analistii. Euro era cotat, miercuri, in deschiderea pietei locale de schimburi valutare, la 3,3340 lei, dar a scazut treptat pina la 3,3270 lei.

„Leul s-a apreciat deoarece clientii au vindut euro ca sa isi poata achita platile catre buget de la sfirsitul lunii. Pentru restul sedintei de tranzactionare ne asteptam ca euro sa fie cotat intre 3,3200 si 3,3300 lei, deoarece clientii par sa fi pus deo-parte conflictele politice in favoarea activitatilor zilnice de afaceri", a spus Melania Hancila, analistul Credit Europe Bank, citata de NewsIn.

Cursul afisat arata o apreciere a monedei nationale cu peste doi bani fata de dolar (0,84%) de la 2,4608 lei/dolar, cit era marti, la 2,4402 lei/dolar, un maxim al ultimilor 6 ani.

Rocky al finantelor

Leul greu a fost gindit de Banca Nationala a Romaniei (BNR) ca vehicul pentru stabilizarea preturilor, principalul obiectiv al politicii bancii centrale, si a dovedit ca si-a indeplinit rolul, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

„Marea batalie a fost si ramine stabilizarea preturilor. Denominarea nu a fost un scop in sine, dar in opinia BNR a reprezentat un punct de cotitura in recistigarea increderii", a spus Isarescu la un simpozion organizat de banca centrala pentru a aniversa 140 de ani de la aparitia monedei nationale.

Guvernatorul a comparat leul cu un „Rocky al finantelor", facind referire la pugilistul american din secolul trecut. „Si-a revenit cam in repriza a zecea, iar in ultimii doi ani performeaza. Nu trebuie sa fim euforici, mai avem vreo sase reprize si nu trebuie sa-l lasam sa fie nici prea avintat. Bunul-simt romanesc ne obliga ca nu e bine sa iti iei nasul la purtare", a afirmat Isarescu.