Intre timp, a intervenit un amendament propus de PSD... Pentru ca referendumul sa fie valid, trebuie sa se prezinte la vot cel putin jumatate plus unu din cetatenii indreptatiti. Aceasta nu-i posibil in conditiile actuale, de n-ar fi decat marele num
Intre timp, a intervenit un amendament propus de PSD... Pentru ca referendumul sa fie valid, trebuie sa se prezinte la vot cel putin jumatate plus unu din cetatenii indreptatiti. Aceasta nu-i posibil in conditiile actuale, de n-ar fi decat marele numar la romanilor domiciliati provizoriu peste hotare.
Altfel spus, prezenta la referendumul pentru alegerea presedintelui a devenit obligatorie; daca nu sunt indeplinite noile conditii de validitate prevazute de lege, Parlamentul va lua act si va decide asupra procedurii de urmat... Va decide, caci Parlamentul e confruntat cu o lacuna a legislatiei. Aceasta inseamna noi prelungiri ale suspendarii domnului Basescu, abil strecurate in legislatie de coalitia adversarilor sai, dar nu suficient pentru a fi trecute cu vederea. Ele vor fi greu suportate de opinia publica.
Amendamentul, devenit de acum celebru, poarta numele deputatului PSD Eugen Nicolicea, care l-a initiat. Este greu de crezut ca lucrurile vor ramane aici. Amendamentul se poate dovedi un instrument de presiune. Probabil ca se va ajunge la o formula de compromis cu sacrificarea presedintelui Basescu. Ramane fara raspuns, insa, intrebarea fundamentala: de ce sa fie obligatorie prezenta la referendum, pe cand in cazul alegerilor parlamentare absenta, chiar masiva, a alegatorilor nu-i o cauza de invalidare?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.