Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a votat ieri o decizie preliminara prin care arata ca nu este dispus sa-i sanctioneze pe judecatorii care au gresit.Hotarirea a venit dupa ce Ministerul Finantelor Publice (MFP) a solicitat Consiliului un punct de vedere referitor la posibilitatea unor actiuni impotriva magistratilor (numite actiuni in regres) ale caror decizii au fost infirmate de CEDO si care s-au lasat cu daune apreciabile pentru Romania.

Mai precis, Legea nr. 356/2006 obliga MFP sa recupereze sumele platite de la judecatorii care, din grava neglijenta, sau din rea-credinta, au comis erori judiciare. CSM a raspuns ieri ca „nu este de competenta Consiliului constatarea erorilor judiciare". Insa MFP nu a solicitat astfel de constatari, ci doar analiza unor grave abateri de la procedura, in urma carora s-au comis respectivele erori, lucru care, potrivit legii, cade exclusiv in sarcina CSM.

Surse din institutie afirma ca nici un magistrat nu a fost sanctionat vreodata pentru astfel de erori procedurale si ca CSM nici nu are de gind sa declanseze, din oficiu, actiuni de cercetare disciplinara impotriva acestor magistrati. Aici se intra intr-un cerc vicios. In opinia CSM, judecatorii ar putea fi obligati la plata daunelor doar in urma unei sentinte a Curtii Supreme care sa constate vinovatia lor. Numai ca instanta suprema nu poate fi sesizata decit numai dupa un verdict al CSM de abatere disciplinara. Si doar o sanctiune disciplinara ar putea constitui proba pentru ca MFP sa recupereze daunele de la judecatori.

Sase-s norocoase

MFP a inaintat CSM sase asemenea cazuri spre analiza. Astfel, cu ajutorul CEDO, Gheorghe-Horia Danulescu va intra in posesia unui apartament. Daca nu i-l restituie, statul trebuie sa-i plateasca in trei luni 125.000 de euro pagube materiale si 4.000 de euro daune morale. In cazul lui Ionel-Lucian Popea, statul va trebui sa-i plateasca 105.000 de euro daune materiale si 5.000 de euro prejudicii morale. Mariei Penescu trebuie sa-i restituie cinci apartamente dintr-un imobil din Capitala ori sa-i plateasca 375.000 de euro pagube materiale si 5.000 de euro daune morale. Marilena Suciu Arama va primi 14.000 de euro daune materiale, 1.400 de euro ca prejudiciu moral si orice suma ce ar putea fi datorata cu titlu de impozit pentru sumele mentionate. Olimpiei Eugenia Vladut ii vor fi acordati 5.000 de euro, ca pagube morale. In fine, Mihai Aprodu va beneficia si el de sume cu titlu de despagubiri.