Autoritatile sirbe, cu care compania Cuprom a negociat achizitionarea complexului minier RTB Bor, au anuntat anularea contractului.

La o zi dupa ce romanii de la Cuprom au solicitat oficial autoritatilor sirbe un ragaz de trei luni pentru a oferi garantiile necesare finalizarii tranzactiei de 400 de milioane de dolari, sirbii au anulat contractul. Agentia de privatizare din Serbia a anulat ieri acordul de vinzare a complexului RTB Bor catre Cuprom pe motiv ca firma romaneasca nu a prezentat la timp garantii privind plata pretului de achizitie. „Agentia de privatizare a anulat contractul incheiat cu Cuprom pentru vinzarea grupului RTB Bor, pentru esecul de a prezenta garantii de plata", se arata intr-un comunicat al agentiei citat de Reuters.

„Sint foarte dezamagit, nu neaparat de guvernul din Serbia, ci de presiunile facute de cel de-al doilea clasat si de faptul ca relatiile cu sindicatele, nu foarte ortodoxe, au creat neintelegeri", ne-a declarat Horia Simu, presedintele CA Cuprom. Potrivit acestuia, daca RTB va fi scos din nou la privatizare „in conditii mult mai decente", Cuprom va participa din nou. In ceea ce priveste garantiile pe care trebuia sa le depuna, Simu ne-a spus ca „trebuia sa luam garantii de la banci ca vom face plata, dar cum sa obligam bancile sa faca acest lucru in conditiile respective?".

Problemele dintre reprezentantii Cuprom si oficialii guvernului din Serbia au inceput imediat dupa semnarea contractului de privatizare, Cuprom lovindu-se de ostilitati atit din partea sindicalistilor, cit si din partea autoritatilor locale. Zilele trecute, Horia Simu a anuntat chiar ca, in cazul in care problemele nu se rezolva, compania se va retrage. Potrivit contractului, Cuprom s-a angajat sa investeasca aproape 200 de milioane de dolari in complexul minier si sa mentina cei 4.500 de angajati.