Tratamentul cu Avastin, un medicament care prelungeste viata, incetinind evolutia bolii, va fi accesibil de anul acesta si romancelor diagnosticate cu cancer la sin in stadiu avansat.

Avastin, utilizat cu succes in Statele Unite din 2004 si in Romania - din 2005 - in tratarea cancerului de colon, va putea fi administrat in tarile din spatiul comunitar, dupa ce Comisia Europeana a aprobat prescrierea lui in linia intii de tratament impotriva cancerului mamar metastazic, in combinatie cu chimioterapia standard. Pretul terapiei cu Avastin administrat pacientelor cu cancer la sin cu metastaze va fi acelasi cu cea prescrisa cancerului de colon, adica aproximativ 1.000 de lei lunar, a afirmat pentru NewsIn doctorul Lucian Mihalache, la Divizia Roche Farmaceutice, compania elvetiana care produce Avastin. Costurile oscileaza in functie de greutatea bolnavului si de durata de administrare, iar medicamentul este achizitionat fie de spitale, din fonduri proprii, fie direct de catre pacienti, el nefiind inca inclus in programul national de oncologie, deoarece acesta nu a fost actualizat de patru ani de autoritatile sanitare autohtone, mai spune Mihalache. La rindul lui, William M. Burns, director general executiv la Roche, asigura ca produsul va fi la dispozitia „tuturor medicilor europeni si a pacientilor cu cancer mamar metastazic, cit mai curind posibil".

Revolutie in oncologie

Avastin este primul agent anti-angiogenic (opreste formarea si dezvoltarea vaselor de singe) care a avut drept efect o imbunatatire constanta a starii pacientilor si incetinind evolutia maladiei, contribuind la prelungirea vietii bolnavilor de cancer colorectal, de sin, la plamini sau la rinichi. Potrivit medicilor, durata de viata a pacientilor, din momentul aparitiei metastazei, se dubleaza. „Toate tumorile se hranesc cu singe, dar Avastin impiedica transportul de singe catre tumora, astfel incit ea nu mai creste. Aceasta terapie este o revolutie in oncologie, blocind dezvoltarea celulei canceroase", explica Florin Bacanu, medic oncolog la Spitalul „Sfinta Maria" din Capitala. In Romania, aproximativ 6.000 de femei sint diagnosticate anual cu cancer la sin, iar peste un milion, in intreaga lume. Maladia reprezinta cauza a peste 400.000 de decese pe an si motivul numarul unu al mortii femeilor sub 55 de ani. Doua treimi dintre romancele bolnave de cancer la sin prezinta metastaze, mai exact se afla in stadiul cel mai avansat al bolii in care tumorile maligne s-au dezvoltat in organism si scad calitatea vietii.

Idei nefondate Avortul nu creste riscul aparitiei cancerului mamar, contrazicind astfel majoritatea cercetarilor anterioare, reiese dintr-un studiu recent al Institutului National American pentru studierea cancerului. 105.000 de femei cu virste cuprinse intre 29 si 46 de ani au fost chestionate, facindu-li-se si analize, in perioada 1993-2003. Cercetarea a evidentiat faptul ca cele care facusera un avort sau avusesera o nastere prematura nu prezentau riscuri crescute de a dezvolta cancer la sin, comparativ cu restul femeilor.