Astazi este ultima zi in care firmele si persoanele fizice care au facut comert cu tari UE mai pot depune declaratia recapitulativa privind TVA fara sa primeasca amenda.

Declaratia trebuie completata numai de catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA care au realizat in primul trimestru livrari si/sau achizitii intracomunitare de marfuri.

Datele privind TVA se depun in format electronic insotite de formularul editat de persoana impozabila cu ajutorul programului de asistenta, semnat si stampilat, conform legii. Programul de asistenta pentru completarea declaratiei se afla pe portalul ANAF, pagina „Asistenta contribuabililor".

Declaratia recapitulativa se depune la registratura organului fiscal, la posta, prin scrisoare recomandata, pe pagina de web a Ministerului Finantelor sau prin Sistemul Electronic National.

Pe baza declaratiei trimestriale de TVA, inspectorii fiscali vor avea centralizarea datelor privind obligatiile de plata a TVA, in primul trimestru. Aceste date vor fi confruntate cu sumele platite deja prin deconturile de TVA din timpul trimestrului si, astfel, ANAF va putea identifica sursele si nivelul de evaziune fiscala.

„Spionul" VIES

De asemenea, declaratia este folosita in programul electronic european VIES, prin intermediul caruia statele membre coopereaza administrativ in domeniul TVA. Autoritatile din statele membre schimba reciproc, prin mijloacele electronice, informatii despre TVA in tranzactiile intracomunitare.

Astfel, ANAF poate verifica daca o firma care a cumparat marfa dintr-o tara UE a declarat aceeasi valoare ca firma de la care a cumparat, intrucit ambele societati depun declaratii care pot fi confruntate prin sistemul electronic VIES.

Potrivit presedintelui Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania, Mihai Ionescu, peste 15.000 de firme fac comert cu tarile UE. Daca acestea nu depun declaratia in termen, sint pasibile de amenzi de pina la 10.000 de lei.

Persoanele fizice care depun cu intirziere declaratia pot fi amendate cu sume cuprinse intre 50 si 1.500 de lei, iar firmele pot fi sanctionate cu sume de la 500 la 10.000 de lei.

Inca o declaratie Toti agentii economici care importa din Uniune marfuri de peste 300.000 RON (88.000 de euro) sau exporta in spatiul comunitar bunuri de peste 900.000 RON (264.000 de euro) mai sint obligati sa depuna inca o declaratie. De data aceasta nu la Finante, ci la Intrastat. Aceasta contine informatii privind fluxul (introduceri/expedieri), perioada de referinta, date de identificare a firmei, tara de destinatie sau de expeditie, codul marfii, natura tranzactiei, modul de transport, termenii de livrare, cantitatea, valoarea facturata si valoarea statistica. Depunerea ei se face lunar la data de 15 a lunii urmatoare celei de referinta.