Taberele din jurul "tintei Basescu"
Pe Rosca Stanescu il cunoscusem in timpul Fenomenului Piata Universitatii, cand prezentam pe un ecran improvizat in "Zona libera de neocomunism a Romaniei" casete video privind adevarul din spatele lov
Taberele din jurul "tintei Basescu"
Pe Rosca Stanescu il cunoscusem in timpul Fenomenului Piata Universitatii, cand prezentam pe un ecran improvizat in "Zona libera de neocomunism a Romaniei" casete video privind adevarul din spatele loviturii de stat din 1989. Datorita grupului nostru a aparut pentru prima oara in scris, prin intermediul "Romaniei libere", transcrierea filmarii in care generalul agent al GRU Nicolae Militaru afirma, in birourile Comitetului Central, alaturi de Silviu Brucan si Ion Iliescu: "Frontul Salvarii Nationale exista de sase luni!". Dupa mineriada, Sorin Rosca Stanescu a preluat declaratiile noastre relevand crimele regimului Iliescu-KGB din acele zile in serialul "Infernul se numeste Magurele". De atunci, au trecut 17 ani.
Intre timp, "Nasu'" si-a schimbat statutul social din simplu ziarist in antreprenor si nu i se mai pare ciudat ca la Cotroceni este din nou Ion Iliescu, prin reprezentantul sau, Nicolae Vacaroiu. Personal, ca participant la evenimentele din 1989-1990, nu pot sa accept ca omul Moscovei sa ocupe din nou Administratia Prezidentiala si acesta este si motivul pentru care am semnat Apelul pentru sustinerea presedintelui Traian Basescu si a principiilor sale pro-romanesti si pro-atlantice.
Mi se pare regretabil ca zilele din urma au adus atata tensiune in redactia ZIUA. Traian Basescu starneste pasiuni puternice, iar pe fond intreaga discutie de acum pleaca de fapt de la pozitionarea fata de Traian Basescu. Am ajuns "Cazul Roncea" numai datorita canonadei din transeele taberelor care se confrunta in jurul "Tintei Basescu". Ii multumesc insa lui Sorin Rosca Stanescu pentru disponibilitatea la dialog si mana pe care inteleg ca mi-o intinde, pentru a ramane la ZIUA.
Accept. Insa nu fara cateva comentarii - drept la replica - pe care sper sa le regasesc gazduite si in ziarul nostru.
Solidaritatea jurnalistica
In ZIUA de ieri se afla o pagina intreaga dedicata persoanei mele de catre directorul general Sorin Rosca Stanescu. "Nasu'" mi-a facut o surpriza. Marturisesc ca am aflat cu uimire de publicarea unei replici a acestuia, intitulate "Cazul Roncea", alaturi de materialul adresat de mine colegilor mei din presa, text in care explicam situatia aparuta la ZIUA. Colegii mei de la MediaSind si din Conventia Organizatiilor de Media au diseminat scrisoarea, reactionand imediat in apararea mea, drept pentru care le multumesc in mod deosebit. Gestul lor arata ca solidaritatea jurnalistica, a vocilor curate, izbandeste. Hotnews.ro a preluat acest text si a gazduit si comentariile pe marginea sa. Am gasit destule despre mine cu aceasta ocazie: de la "bizar, paranoic, fascizant" la "ortodoxist, pro-american si antidemocrat". Mi-a mai atras atentia o observatie a unuia dintre cititorii fideli ai ziarului ZIUA, care scrie: "Ma uimeste ca Nasu ti-a dat drumu la articol. Probabil ca joaca la doua capete "vedeti bha ca la mine-i democratie!". De altfel asa se vinde ziarul." Un alt cititor, Ionescu, spune: "1. Cred ca Roncea a vrut sa spuna ca Basescu este in gratiile SUA, iar PSD in cele ale Rusiei. 2. Cred ca Roncea ar face o greseala daca si-ar da demisia. Asa cum Mihai Tanasescu, Adrian Severin, Zoe Petre au loc in paginile ziarului ZIUA, cu atat mai mult locul lui Victor Roncea este la ZIUA. Doar nu suntem pe vremea lui Ceausescu." Un alt cititor al ZIUA, analist european la Institutul de Cercetari in Domeniul Pacii si Politicii de Securitate din Hamburg, RFG, imi scrie: "Am fost surprins sa citesc in editia online de astazi (ieri - n.m.) a ZIUA despre conflictul dintre tine si ZIUA si nu inteleg punctul de vedere al domnului Stanescu. Nu e ZIUA un ziar independent? Nu ar trebui ca un astfel de ziar sa exprime tot felul de puncte de vedere? Informarea prin prezentarea unor perspective diferite pare sa fie tocmai caracteristica unui ziar independent. Iar daca un jurnalist ca tine initiaza actiuni de anvergura nationala si isi exprima punctele de vedere, acest lucru nu te fac popular doar pe tine, ci si ziarul ZIUA. Nu e mai atractiv ca cititorii sa afle ca un redactor care scrie la un anumit ziar este activ si cunoscut pe plan national si ca nu lucreaza doar pentru salariu? Din perspectiva unui observator strain, toata aceasta afacere pune intr-o umbra interesanta presa si sistemul media din Romania...".
Mai neobisnuit mi s-a parut sa ma comenteze pe larg Sorin Rosca Stanescu. Nu cred ca are rost sa ma apuc si eu la randul meu sa reiau punct cu punct afirmatiile sale la adresa mea. Retin doar ca el considera ca "am intrat intr-un grav conflict cu Razvan Ungureanu", ca si cum ar fi fost ceva personal, cand de fapt acesta interzisese ziaristii ZIUA la MAE (o mai facuse doar Ion Iliescu in perioada primului sau mandat) si actionase dictatorial, motiv care a dus la sanctionarea Romaniei de catre prestigioasa Reporters Sans Frontieres.
Si ca acelasi lucru l-as fi facut si cu seful statului, cand de fapt am aparat drepturile unor simpli ziaristi atragandu-i atentia presedintelui Basescu ca trebuie sa se razboiasca nu cu micii purtatori de microfoane, ci cu sefii lor, mogulii. Ceea ce observam ca si face, acum.
ZIUA a fost, de la bun inceput, ziarul campaniilor
Directorul ZIUA mai incearca sa justifice eliminarea mea din redactia ziarului pe motiv ca as neglija indatoriri de serviciu, ca as avea derapaje profesionale si ca as acorda prea mult timp unor campanii ale Civic Media. Demersurile la scara nationala cu caracter civic sau politic ar dauna ziarului, se lasa sa se inteleaga, si ar duce chiar la "conflicte de interese". Dar numai eu stiu cat de mult a contat in ochii unor diplomati straini statutul meu de chirias cu o singura proprietate personala (un Fiat 850) si cauzele bune sustinute pentru curatarea imaginii ZIUA de "ziar de spagari". Iar ZIUA a fost, de fapt, de la bun inceput, tocmai ziarul "campaniilor". Asa s-a nascut si consolidat marca ZIUA.
Pentru oricine, in pagina de web a ziarului ZIUA se afla un fel de declaratie de principii, si un istoric al publicatiei. Se afirma aici ca ZIUA nu este o intreprindere oarecare "deoarece in ea se investesc increderea si asteptarile unei intregi comunitati. Aceasta ne obliga la devotament, profesionalism si consecventa." Adica exact ce promoveaza si Civic Media: jurnalismul implicat in viata cetatii. Se mai vorbeste despre "adeziunea ferma la elaborarea unui cod deontologic pentru presa romaneasca" si se defineste intentia declarata a publicatiei "de a sprijini valorile liberale si aspiratiile democratice".
Tot in aceeasi sectiune de prezentare a ziarului se gasesc si cateva opinii ale unor cititori ai ziarului din randul politicienilor. Pe langa un Ion Iliescu, Adrian Nastase, Emil Constantinescu, se afla (inca postat) si Traian Basescu. Acesta din urma scrie despre ZIUA urmatoarele: "Ma numar printre cei care citesc zilnic ZIUA cu interes si curiozitate. Stilul ZIUA se potriveste omului modern, dinamic, voluntar, care isi asuma atitudini, care nu se teme de puterea politica a zilei si care vrea sa traiasca si sa inteleaga liber. ZIUA e ziarul oamenilor liberi, de aceea ii incurajez pe redactorii si reporterii acestei publicatii sa nu uite sa scrie liber si sa gandeasca liber indiferent de conjunctura, de presiuni si de conditionari." Ceea ce si facem.
La vremea cand adresa aceste randuri ziarului ZIUA, Traian Basescu era doar primar general al Capitalei, iar Sorin Rosca Stanescu se mandrea cu prietenia sa care dura de multi ani de zile, (aproape cincisprezece!). Intre timp, situatia s-a schimbat. Si Romania s-a schimbat. Civic Media semna pe 19 aprilie, alaturi de mai multe organizatii ale societatii civile participante la evenimentele din Piata Universitatii 1989-1990, un Apel in care se arata ca ne aflam in fata unei veritabile lovituri de stat.
Colegul si directorul meu, Sorin Rosca Stanescu, nu este de acord pana intr-acolo incat si-a propus, poate intr-un moment de ratacire, sa ma sanctioneze, desi nu facusem aceasta declaratie in paginile ziarului pe care il conduce. Ma intreb daca la fel o fi reactionat si conducerea celui mai influent cotidian din Germania, Frankfurter Allgemeine Zeitung, cu ziaristul german care face, pe 23 aprilie, o analiza la fel de necrutatoare a momentului politic de azi. Sub titlul "Puciul Cleptocratilor", al Hotilor, cotidianul german afirma ca "Suspendarea presedintelui este deja cea de-a doua faza a loviturii de stat cu sange rece, care a inceput in martie" si ca se doreste ca "Basescu sa fie inlaturat pentru ca justitia sa intre sub influenta grupurilor de interese". "Basescu a fost suspendat pentru realizarile lui si nu pentru slabiciunile sale. De-a lungul si latul partidelor politice s-a votat impotriva lui pentru ca dorinta lui pentru un stat de drept nu corespunde cu necesitatea unei protectii a cleptocratiei parlamentare in fata urmaririi penale. De cateva saptamani se pregateste cu sange rece un puci, camuflat in straie parlamentare, care urmareste readucerea justitiei romane sub influenta Guvernului si a grupurilor de interese", scrie, negru pe alb, FAZ. Iar de la Cartierul General al NATO aflam ca "Evolutiile de pe scena politica din Romania au determinat Alianta Nord-Atlantica sa amane anuntarea unei decizii privind locul in care ar urma sa fie organizat Summitul NATO din 2008". Ceea ce avertiza si Civic Media in Apelul pentru presedinte amintind de interesele geopolitice ale Rusiei in aceasta zona.
"Conflicte de interese"
Sorin Rosca Stanescu lanseaza o dezbatere care are ca tema intrebarea: "Cat de departe merge libertatea jurnalistului de a spune ceea ce crede, indiferent de opinia ori pozitia generala a publicatiei?". Dar ce ar face, oare, directorul nostru, daca ar afla ca pozitia generala a publicatiei, deci a celor care o compun, a redactorilor ei care formeaza familia ZIUA de peste un deceniu, este majoritar pro-Basescu, dupa cum o confirma realitatea din redactie? Redactie pe care el nu o mai simte, auto-izolandu-se la Snagov, intr-o alta lume, care, cel putin noua, scriitorilor la ziar, nu ne apartine, fiind mult prea apropiata de vechea si noua Oligarhie Rosie. Asa ca, daca este vorba de "conflicte de interese", de data aceasta, chiar directorul general al ziarului s-ar putea afla intr-un asemenea conflict profesional, declansat atat de temerile sale privindu-i statutul libertatii sale si de aversiunea sa personala fata de omul Traian Basescu, fostul sau prieten la toarta.
Iata, colegul si prietenul meu Sorin Rosca Stanescu scria, tot ieri, un editorial, in continuarea "Cazului Roncea" in care este de parere ca "Reintoarcerea eventuala a lui <<Basescu 5 minute>> la Cotroceni ar aduce acestei tari, fara doar si poate, prejudicii uriase. Si absolut nici un castig." Textul mai varstnicului meu coleg se incheie cu opinia ca Basescu "ar putea sfarsi, asa cum a apucat-o, in coma etilica." Personal, nu mai am nimic de adaugat.
As vrea, barem pentru o clipa, ca ziaristul anticomunist Sorin Rosca Stanescu cu care m-am imprietenit in 1990 sa se uite la Cotroceni - dar nu de pe pontonul sau de la Snagov, ci din Piata Universitatii imbibata de sange - si sa recunoasca daca ii place ce vede acum: stafia lui Iliescu-KGB.
Acelasi,
Victor RONCEA
MediaSind: Scrisoare catre doi prieteni
"Este foarte greu sa mediezi intre doua institutii cu care esti partener, dar mai ales intre doua persoane de care te leaga o veche prietenie. Pe de o parte, U.S. MediaSind, ca si alte organizatii din mass-media, a fost ajutata de catre directorul Sorin Rosca Stanescu si cotidianul ZIUA in toate actiunile sale, in ciuda embargoului informational la care a fost supusa de catre patronii institutiilor de presa.
De asemenea, nu putem uita ca ziarul ZIUA a fost primul cotidian care nu a mai asteptat termenul legal de 45 de zile pentru a aplica in redactie Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel de Ramura Mass-Media. Pe de alta parte, U.S. MediaSind a participat la toate initiativele Asociatiei Civic Media privind deconspirarea fostilor informatori ai Securitatii, pastrarea icoanelor in scoli etc, iar la randul sau, Civic Media a sprijinit neconditionat toate demersurile U.S. MediaSind pentru apararea drepturilor jurnalistilor. Pentru ca este vorba de doua institutii partenere si de doi prieteni, timp de cateva zile am incercat sa impac partile pentru a gasi impreuna o cale de rezolvare a asa-zisului conflict, iar rufele sa nu fie spalate in public", se arata intr-un comunicat semnat de presedintele MediaSind, Cristi Godinac.
"In cazul conflictului iscat intre Sorin Rosca Stanescu si Victor Roncea, ca prieten le pot spune ca solutia pentru lamurirea unor probleme principiale nu este decat discutia directa, iar ca lider sindical, le spun ca potrivit reglementarilor privind relatia patron-editor-jurnalist politica editoriala este apanajul patronatului, iar in momentul in care aceasta politica poate aduce prejudicii cotidianului ZIUA sau Asociatiei Civic Media sau jurnalistului, ultima solutie este divortul, dar numai cu respectarea Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel de Ramura Mass-Media. In cazul Victor Roncea vs Sorin Rosca Stanescu, nefiind vorba de niste pozitii ireconciliabile, ca cele dintre sindicate si patronate, sper ca ambele parti sa urmeze calea dialogului si sa decida asa cum le dicteaza propria constiinta", se mai arata in comunicatul citat.
COM condamna practicile care duc la auto-cenzura
"Conventia Organizatiilor de Media (COM) condamna decizia ziarului Ziua de a-i cere jurnalistului Victor Roncea sa paraseasca redactia, dupa ce acesta a redactat si semnat, in calitatea sa de lider al unei organizatii neguvernamentale, un comunicat in sprijinul presedintelui Traian Basescu.
Joi, 19 aprilie, mai multe organizatii civice, printre care si Civic Media, organizatia condusa de Victor Roncea, au transmis un apel in care acuzau "lovitura de stat construita sub forma unei operatiuni informationale complexe, urmareste ca, prin suspendarea presedintelui Romaniei, parghiile statului roman sa fie preluate de grupuri de interese politico-economice". Conform declaratiilor lui Roncea, vineri, 20 aprilie, Sorin Rosca Stanescu, directorul ziarului Ziua, i-a cerut sa paraseasca definitiv redactia ziarului, motivatia fiind tocmai Apelul initiat de Roncea. Ziaristului i s-ar fi propus transferul catre o alta publicatie unde ar fi avut posibilitatea sa isi exprime liber opiniile. De asemenea, lui Victor Roncea i-a fost limitat accesul la adresa de e-mail si la serverul redactiei" - se arata intr-un comunicat al Conventiei Organizatiilor de Media, organizatie care are in compunerea sa 41 de asociatii de jurnalisti.
"La randul sau, S.R. Stanescu ne-a declarat ca nu i-a cerut ziaristului sa demisioneze, ci "sa gaseasca o solutie onorabila pentru a se desparti" si ca i-a oferit sprijin sau pentru a-si continua cariera profesionala, intr-o alta redactie. S.R. Stanescu si-a exprimat nemultumirea fata de activitatea jurnalistului in ultimul an, mentionand existenta unor sanctiuni pentru abateri profesionale si disciplinare", mai arata comunicatul citat. "COM considera aceasta situatie ca fiind extrem de grava, avand un potential efect de intimidare asupra jurnalistilor care au curajul sa exprime, in afara redactiilor, opinii diferite de orientarea politica a institutiei la care lucreaza. Astfel de practici sunt cele care genereaza auto-cenzura in redactii".
Versiunea integrala a comunicatelor MediaSind si Conventiei Organizatiilor de Media, alaturi de alte opinii pe marginea dezbaterii, le puteti gasi accesand "Cazul Roncea".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.