Prima actiune de politica externa a interimarului Nicolae Vacaroiu este un esec. Omologul muntenegrean si-a anulat vizita in Romania.

Presedintele Republicii Muntenegru, Filip Vuianovic, si-a anulat vizita pe care trebuia sa o inceapa astazi, in Romania, la invitatia lui Traian Basescu, pe vremea cind nu se punea problema suspendarii din functia de sef al statului. Vizita muntenegreanului Vuianovic reprezenta, practic, prima ocazie in care Nicolae Vacaroiu ar fi urmat sa isi exercite atributiile de sef de stat interimar. Anularea vizitei presedintelui Republicii Muntenegru s-a facut in extremis, avind in vedere ca liderii acestei tari se bazau puternic pe Romania pentru sustinerea in fata forurilor internationale a noii republici infiintate prin dezlipirea de Serbia.

Presedintele interimar: „Iar Elvetia?"

Sub semnul intrebarii se afla si deplasarea la Berna. Ca sef de stat, Vacaroiu ar trebui sa viziteze oficial Elvetia. Singura problema a presedintelui interimar - de care li s-a plins unor apropiati colaboratori ai sai din PSD - fiind aceea ca, in ultima luna, a mai vizitat Tara Cantoanelor, ca sef al Senatului, de vreo doua ori. „Iar Elvetia?!", s-a tinguit Vacaroiu. El va trebui sa mearga si la reuniunea sefilor de state din Europa de Sud-Est, de la Zagreb, de luna viitoare.

Daca situatia politica nu se reglementeaza pina in iunie, Nicolae Vacaroiu va fi gazda regilor si a presedintilor la summitul UE consacrat programului „Sibiu - Capitala Culturala Europeana". De obicei, conform uzantelor diplomatice, cind situatia politica interna dintr-o tara este incerta, nu mai au loc vizite bilaterale, acestea fiind aminate.

Ii lasa lui Tariceanu vizitele externe Nicolae Vacaroiu a anuntat ieri ca nu va reprezenta Romania pe perioada celor 30 de zile de interimat ca presedinte. In acest sens, seful statului i-a cedat premierului Tariceanu participarea la reuniunea la nivel inalt a statelor participante la Procesul de Cooperare in Europa de Sud-Est (SEECP) ce va avea loc pe 11 mai, informeaza Administratia Prezidentiala. (D.D.)