Ca si in anii anteriori, regele Mihai si familia regala au fost aplaudati in picioare la intrarea in Pavilion, de cetatenii "teatrali" ai unei republici practic fara presedinte. Grupul muzical "Barocco", condus de Ionut Stefanescu, a acompaniat discret, cu clasa, proiectiile de fundal ale scenografului Andu Dumitrescu, intr-un decor scapat, in sfarsit, de aerul desuet din anii trecuti, momentele artistice au fost atatea cate trebuiau sa fie (si, in general, s-au dovedit decente), iar amfitrionul Ion Caramitru a reusit ca lucrurile sa nu se lungeasca (Gala tinand oricum, cu pauza cu tot, cinci ore). Pana si Florin Piersic a fost suportabil, cu toate aluziile lui la viata personala a lui Razvan Mazilu (Premiul Special pentru coregrafie de teatru) si la stilul de imbracaminte al regizorului Radu Afrim.
Acompaniata de scandaluri de tot felul si de retragerea a cinci dintre nominalizati, Gala Premiilor Uniter de anul acesta a rasturnat, in mod surprinzator (dar asa cum se intampla de obicei la teatru), sumbrele previziuni care-i anticipau un viitor incert. Cel mai bun raspuns in fata contestarilor si a scandalului e sa taci si sa mergi, cu demnitate, mai departe. E ceea ce s-a petrecut acum: Premiul pentru critica teatrala (unde nominalizatii se retrasesera dupa ce criticul Alice Georgescu, a carei plecare din juriul final o cerusera, fusese reconfirmata in respectivul juriu) nu s-a mai dat, fara ca vreo declaratie explicativa sa fie necesara, iar retragerile lui Vlad Ivanov (de la Premiul pentru rol secundar masculin) si Andrei Serban (de la Premiul pentru regie) au fost anuntate succint si neproblematic.
Distinctii le-au fost acordate in egala masura unor artisti afirmati si unora la inceput de cariera. Ca sa ajunga la Gala - si sa primeasca, pentru a cincea oara, Premiul pentru cea mai buna scenografie, Dragos Buhagiar a codus 13 ore, venind la Sibiu direct de la Praga. Pentru spectacolul in care Buhagiar a semnat decorul si costumele "Elizaveta Bam", dupa Daniil Harms, la Bulandra -, Alexandru Tocilescu (foto) a primit a treia oara cea mai importanta distinctie a Uniunii Teatrale din Romania, pierzand, tot pentru a treia oara, premiul de regie. La aceasta categorie, Radu Afrim a reusit (in ciuda presupunerilor) "dubla", castigand premiul pentru a doua oara consecutiv; singurul care mai izbutise aceasta performanta fusese Mihai Maniutiu, in 2003 si 2004.
Premiata ca cea mai buna actrita intr-un rol principal (pentru rolul din spectacolul clujean al lui Andrei Serban, "Purificare"), Andreea Bibiri si-a dedicat trofeul fiicei ei de un an si trei luni. Ivona avea trei luni cand au inceput repetitiile la "Purificare" si si-a insotit mama la Cluj, "plimbata" si alaptata intre biblioteca teatrului si cabinele actorilor. Sorin Leoveanu nu si-a putut ridica premiul pentru cel mai bun rol secundar pentru ca era in turneu in Asia; cel mai bun actor in rol principal, Marius Stanescu, a luat premiul dupa numeroase nominalizari in anii trecuti, iar Rodica Mandache s-a dovedit cea mai buna actrita in rol secundar, intr-o competitie stransa cu mai tanara Andrea Tokay, victima unor accidente tehnice (numele i-a fost scris gresit, imaginile din spectacolul pentru care a fost nominalizata au lipsit cu totul, iar camerele TV n-au gasit-o in sala).
Premiile speciale si pentru intreaga activitate au fost la fel de emotionante ca intotdeauna, in ciuda absentei unor premianti, iar Lucian Pintilie, venit sa inmaneze trofeul colaboratorilor lui de la "Revizorul" de acum 40 de ani, scenografii Radu si Miruna Boruzescu, la fel de plin de umor ca intotdeauna.
La ora 2.00 din noapte, la Sibiu era frig.
Laureatii
Juriul format din Ion Cojar (regizor), Alice Georgescu (critic), Mihai Madescu (scenograf), Nicolae Prelipceanu (critic, membru si in juriul de nominalizari, numit in juriul final dupa retragerea dramaturgului Andras Visky) si Valeria Seciu (actrita) a acordat urmatoarele premii:
Debut - Cristian Grosu (Graham din "Purificare" de Sarah Kane, Teatrul National Cluj) * actrita in rol secundar - Rodica Mandache (Adel din "joi.megaJoy" de Katalin Thuroczy, Teatrul Odeon, Bucuresti) * actor in rol secundar - Sorin Leoveanu (Anchetatorul din "Crima si pedeapsa", dupa Dostoievski, Teatrul "L.S. Bulandra", Bucuresti) * actrita in rol principal - Andreea Bibiri (Grace din "Purificare" de Sarah Kane, Teatrul National Cluj) * actor in rol principal - Marius Stanescu (Hamlet din "Hamletmachine" de Heiner Muller, Teatrul Odeon, Bucuresti) * scenografie - Dragos Buhagiar ("Elizaveta Bam", dupa Daniil Harms, Teatrul "L.S. Bulandra", Bucuresti) * regizor - Radu Afrim ("joi.megaJoy" de Katalin Thˇroczy, Teatrul Odeon, Bucuresti) * spectacol - ("Elizaveta Bam", dupa Daniil Harms, Teatrul "L.S. Bulandra" Bulandra, Bucuresti) * Teatru radiofonic - "Portretul doamnei T" de Ana-Maria Bamberger, regia artistica Attila Vizauer * Premiul pentru critica nu a fost acordat, in urma retragerii celor trei nominalizati * Premiul Special al Presedintelui Uniter - mentorului Teatrului Pod, Catalin Naum.