Bugetarii sint discriminati fata de ceilalti angajati din Romania, iar salariile lor ar trebui sa creasca cu minimum 10% si cu maximum 100%.

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a decis ca statul discrimineaza bugetarii si recomanda Guvernului sa stabileasca un salariu minim unic pe tara. O hotarire de guvern stabileste ca salariul minim pentru bugetari este de 390 de lei. Adica mai putin cu 50 de lei decit cel stabilit prin Contractul Colectiv de Munca (CCM) la nivel national valabil pentru toti ceilalti angajati din Romania.

Contractul Colectiv de Munca la nivel national prevede un salariu minim de 440 de lei, la care se adauga coeficientii de salarizare, in functie de pregatirea solicitata pentru ocuparea fiecarui post. Astfel, cei incadrati pe posturi care necesita studii superioare au dreptul la un salariu minim de 880 de lei, iar cei cu liceul - 528 de lei.

Vasile Marica, presedintele Sindicatului Functionarilor Publici, spune ca 52% dintre bugetari au studii superioare, iar restul au studii medii, adica liceul. Ceea ce inseamna ca, daca prevederile CCM se vor aplica si bugetarilor, mai mult de jumatate dintre acestia, care au studii superioare, pot pleca de la un salariu minim dublu, de 880 de lei, daca sint incadrati pe functii care cer diploma universitara, iar restul, de la un salariu de 538 de lei.

Statul poate fi dat in judecata

Csaba Asztalos, presedintele CNCD, a declarat ca situatia actuala a bugetarilor legata de salariul minim de baza este „o discriminare clara, pentru ca ar trebui sa existe un salariu minim pe tara valabil pentru toti salariatii".

Insa recomandarea facuta de CNCD autoritatilor „nu are caracter obligatoriu, ea fiind doar un punct de vedere avizat pe problematica discriminarii", a declarat Cristian Nuica, seful Serviciului juridic al CNCD.

Acesta a explicat ca „noi nu putem sa sanctionam nici emitentul, nici Parlamentul Romaniei. Insa Romania risca la nivel de imagine daca nu se implementeaza aceste recomandari si, in plus, cu recomandarea CNCD, cetatenii pot sa dea in judecata statul roman pentru a cere daune".

Disputa pe lege Noul CCM a nascut o serie de controverse legate de aplicabilitatea prevederilor actului. Pe de o parte, guvernantii spun ca salariul bugetarilor nu intra sub incidenta CCM, ci a hotaririi guvernului, care stabilea un salariu minim de 390 de lei. Insa avocatul Magda Volonciu a declarat ca aceasta este „interpretarea gresita" a guvernantilor, „care nu vor sa le dea bugetarilor mai mult decit minimumul garantat in plata" si ca, de fapt, CCM se aplica tuturor angajatilor si salariatilor din Romania, inclusiv personalului bugetar, fara nici o diferentiere.