In timp ce rusii se pregatesc sa-l inmorminteze pe Boris Eltin, liderii mondiali ii gasesc merite fostului presedinte care a contribuit la destramarea URSS si a condus Rusia in primii ei ani de independenta.

Eltin a murit luni, la virsta de 76 de ani, in urma unui atac de cord provocat de o insuficienta cardiaca. Corpul sau a fost depus in Catedrala Hristos Mintuitorul - o biserica distrusa de comunisti si reconstruita de el. Majoritatea liderilor de la Kremlin din ultimii 80 de ani au fost ingropati in Piata Rosie.

Pentru a sublinia ruperea lui Eltin de trecut, el va fi ingropat astazi in cimitirul Novodevicie, intr-o manastire de pe malul riului Moskva, alaturi de fostul lider sovietic Nikita Hrusciov si de compozitorul Dmitri Sostakovici.

Doliu national

Presedintele Vladimir Putin, ales de Eltin pentru a-i succede atunci cind s-a retras, bolnav, de la conducerea statului, in 1999, a publicat un decret prin care a declarat ziua de miercuri doliu national. Mesajele de recunoastere a meritelor sau a diverselor trasaturi „originale" ale lui Eltin au curs din toate colturile lumii. Vicepremierul israelian Shimon Peres, premier si ministru de externe in timpul mandatului lui Eltin, si-l aminteste ca pe un om care iubea viata: „A fost un lider cu un caracter special, care a depasit monotonia conducerii", a declarat Peres. „A fost un personaj deosebit, pitoresc, neortodox, plin de bucurie", a adaugat el.

Recunostinta

Premierul ucrainean Viktor Ianukovici si presedintele Kazakhstanului - liderii a doua foste republici sovietice pe care Eltin le-a ajutat sa isi obtina independenta - au fost printre primii care si-au confirmat prezenta la funeralii.

Multe ziare l-au prezentat pe Eltin prin prisma ultimilor sapte ani petrecuti sub Putin, care, potrivit criticilor, a anulat multe dintre reformele democratice aplicate de predecesorul sau. „Boris Eltin a spus ca a lasat Rusia unei noi generatii de politicieni", sub care tara „nu se va intoarce in trecut", potrivit „Kommersant", care continua: „De-a lungul celor sapte ani de presedintie, insa, Vladimir Putin a dovedit ca o intoarcere in trecut este posibila".

Rusii au invatat cu ajutorul lui Boris Eltin sa-i critice deschis pe oamenii politici, dar s-au simtit mai vulnerabili si mai saraci in timpul presedintiei sale, problema pe care Vladimir Putin o contracareaza cu ajutorul petrodolarilor, intr-un regim din ce in ce mai represiv, comenteaza AFP.