Scandal monstru in Parlament. Coalitia anti-Basescu a reusit sa impuna un amendament care l-ar putea aduce din nou pe presedinte la mina alesilor.

Plenul reunit al celor doua Camere a batut ieri in cuie data referendumului - 19 mai - si data la care expira campania electorala - 18 mai. Scandalul a aparut in momentul in care PSD a propus un amendament care da nastere multor speculatii. Potrivit acestuia, in cazul in care la urne nu se vor prezenta suficienti romani, Parlamentul va fi cel care „va decide asupra procedurii de urmat".

Cum perspectiva era clara, PD si PLD s-au retras din sala. Ei au acuzat ca se urmareste organizarea unui al doilea tur de scrutin in situatia in care nu se va inregistra cvorumul prevazut de lege pentru valabilitatea referendumului. Asa ca hotarirea prin care Parlamentul isi pastreaza dreptul de a-l trimite, eventual, in turul doi la referendum pe Basescu a fost adoptata cu 238 de voturi pentru, 2 impotriva si 4 abtineri.

Contre juridice

Legea spune ca in situatia in care nu se inregistreaza cvorumul de participare, referendumul nu este valabil, dar nu spune nimic despre ce se intimpla intr-o astfel de situatie. Deputatul PD Daniel Buda sustine ca sintagma din amendament „Parlamentul va decide asupra procedurii de urmat" reprezinta o „grosolana si ilegala modificare a Legii referendumului" si ca „lasa o portita pentru ca parlamentarii sa decida ei soarta lui Basescu".

Buda este contrazis de presedintele Camerei, liberalul Bogdan Olteanu. „Este vorba de un amendament care transcrie prevederile articolului 47 din Legea Curtii Constitutionale. Exista doua variante. 1. Curtea stabileste ca referendumul a fost valabil, publica rezultatul in Monitorul Oficial si informeaza Parlamentul; 2. Curtea stabileste ca referendumul nu a fost valabil, da o solutie pe care o comunica Parlamentului, iar acesta se conforma si decide in consecinta. Practic, ce decide Curtea, aia o sa facem. Organizarea unui al doilea referendum sau a unui al doilea tur de scrutin al referendumului este o ipoteza lansata in dezbatere. Eu nu am mai auzit de ea, dar Curtea Constitutionala va fi cea care decide si ea este independenta si nu-i putem spune noi ce sa faca."

Autorul amendamentului, Eugen Nicolicea, si-a motivat introducerea amendamentului astfel: „Nu doar lipsa de cvorum poate conduce la invalidarea referendumului. Mai sint si alte situatii".

Alti juristi, alte pareri

In legatura cu respectivul amendament, „Cotidianul" a solicitat si pozitiile a doi deputati juristi, care s-au abtinut la vot. Peter Ekstein Kovacs (UDMR): „Daca la referendum nu vine 50% din electorat, el nu este valabil si trebuie luata o decizie de catre Curtea Constitutionala. Personal, consider ca electoratul care nu participa la vot nu agreeaza demiterea sefului statului si, in consecinta, se poate considera ca el isi revine in drepturi".

Aurelian Pavelescu (independent): „Daca referendumul nu este valabil pe motiv de prezenta, nu se poate prezuma intentia de vot a celor care nu au venit la urne. Curtea trebuie sa dea o solutie si aceasta este obligatorie pentru Parlament".

Scandal si pe intrebare

Democratii contesta si textul intrebarii care va fi inserat pe buletinele de vot. In Legea nr. 3/2000, intrebarea suna astfel: „Sinteti de acord cu demiterea presedintelui Romaniei?". In hotarire, s-a adaugat numele lui Traian Basescu. Chiar si in aceasta situatie, hotarirea nu poate fi atacata la Curtea Constitutionala, deoarece nu exista vreo prevedere in acest sens in Legea fundamentala.

E mina lui Iliescu Sedinta de ieri a Parlamentului a inceput cu o intirziere de o ora si jumatate. Motivul: pesedistii nu se hotarisera inca asupra modalitatii in care vor bloca revenirea lui Basescu la Cotroceni, in cazul in care referendumul privind suspendarea acestuia va fi invalidat. De altfel, conducerea PSD s-a reunit inaintea sedintei din plen in varianta restrinsa. De la intilnire nu au lipsit Geoana, Iliescu, Titus Corlatean, dar nici Hrebenciuc, cel considerat artizanul suspendarii lui Basescu. In cadrul intilnirii, unii dintre juristii PSD au sustinut ca, in cazul in care la urne nu se vor prezenta jumatate plus unu dintre alegatori, se pot solicita Curtii Constitutionale invalidarea referendumului si organizarea unui nou vot. (D.D.)