Demnitarii vor plati in continuare chirii modice pentru vilele de la RA-APPS. Chiar daca se schimba legea, locatarii caselor de protocol vor ramine asistati social.

Reprezentantii Guvernului au decis ca politicienii sa beneficieze la infinit de chirii avantajoase pentru locuintele de protocol acordate de stat din fondul Regiei. „Este normal sa plateasca chirii modice pentru ca lucreaza in sistemul public", spune Ilie Bolojan, seful Secretariatului General al Guvernului.

Problema este ca tarifele lunare aplicate pentru vilele situate de cele mai multe ori in zonele scumpe ale Capitalei sint de 0,19 lei/mp pentru terase si pivnite si de 0,34 lei/mp pentru bucatarie si camara. Cel mai mult se plateste pentru suprafetele cu dotari speciale: piscina, sauna, sera, crama, in timp ce pentru suprafata de gradina se platesc 0,04 lei/mp.

Aminare in avantajul chiriasilor de lux

In curind, chiriasii de lux ar trebui sa paraseasca vilele de protocol pentru ca Regia va scoate la vinzare imobilele. Acest lucru trebuia deja sa se intimple, dar autoritatile amina inventarierea activelor RA-APPS. „SGG avea un termen-limita (stabilit de OG nr. 28/2007), 6 aprilie, pentru a propune Guvernului un proiect de hotarire care sa cuprinda activele inventariate. Avind in vedere reorganizarea Guvernului nu s-a realizat acest lucru", a spus Bolojan.

El arata cu degetul catre fostul sef SGG Radu Stroe, care insa spune ca RA-APPS si actuala conducere a SGG trebuie sa raspunda. Listele care sa cuprinda locuintele care mai ramin la Regie si cele care vor fi vindute sint greu de realizat, intrucit sint foarte multi politicieni care locuiesc in vilele RA-APPS de multi ani, desi nu mai sint demnitari si ar fi trebuit sa le paraseasca.

Astfel, Mircea Geoana, Petre Roman sau Joita Tanase se vor putea vedea in situatia de a fi nevoiti sa paraseasca vilele de protocol.