Un restaurant din Spania a fost desemnat de catre un juriu international "Cel mai bun restaurant" din lume pentru al doilea an consecutiv.
El Bulli, de langa Barcelona, a fost desemnat, luni seara, la Londra, primul pe lista celor mai bune 50 de restaurante din lume. Vreme de aproape un an de zile, pentru a realiza acest top, cei 651 de membri ai juriului au luat la puricat restaurante de renume din 70 de tari. Este al doilea an consecutiv cand El Bulli reuseste sa se situeze inaintea unui alt restaurant de renume, The Fat Duck din Berkshire, Anglia, ocupantul locului 2 in top ultimii doi ani. Cele doua localuri abordeaza arta culinara oarecum similar, fiind binecunoscut si extrem de apreciat modul lor de combinare a unor ingrediente neobisnuite folosindu-se de sofisticate tehnici stiintifice.
Bucatarul sef de la El Bulli, Ferran Adria, este incontestabil creierul din spatele meniului care atrage clientii ca un magnet. Dupa ce calatoreste nu mai putin de sase luni pe an in cautare de inspiratie gastronomica, Adria revine in "laboratorul" de la Barcelona unde experimenteaza noi gusturi, temperaturi si texturi.
Tehniciile sale inovatoare au inspirat, de-a lungul timpului, maestri bucatari din intreaga lume. Pe listele de asteptare pentru o cina la El Bulli trebuie sa te inscrii cu cel putin un an in avans. "Gustul nu este singurul simt care poate fi stimulat. Te poti juca, de asemenea, cu simtul tactil (prin contrastele dintre diversele temperaturi si texturi), ca si mirosul, vazul (prin culori, forme, trompe d'oeil). Cele cinci simturi ale omului devin astfel punctele de referinta ale procesului creativ numit arta culinara", spun reprezentantii El Bulli.
Franta are cel mai mare numar de reprezentanti in top 50 - nu mai putin de 12 localuri, iar Parisul este metropola potrivita pentru iubitorii mancarurilor rafinate, fiind prezenta in top cu noua restaurante. Statele Unite si-au adjudecat opt locuri in, iar Spania si Italia sase. Comparativ cu topul pentru anul trecut, nu exista nici o schimbare in ceea ce priveste primele sase locuri. Cea mai spectaculoasa ascensiune a cunoscut-o restaurantul Noma, din Copenhaga, ajungand al 15-lea cel mai bun restaurant din lume, mai sus cu 18 locuri fata de 2006.
Heston Blumenthal, de la "The Fat Duck", a castigat anul acesta premiul "specialitatea bucatarului", care este acordat prin votul bucatarilor prezenti in topul 50. Maestrul bucatar, care a inclus in meniul restaurantului sau mancaruri precum piure de melci sau omleta cu inghetata, a declarat ca se simte extrem de onorat. "Este extraordinar. Daca cineva mi-ar fi spus in urma cu zece ani ca vom fi in topul celor mai bune restaurante din lume, m-as fi minunat", a precizat Blumenthal.
Va prezentam mai jos topul celor mai bune 20 restaurante din lume: 1. El Bulli, Spania; 2. The Fat Duck, Marea Britanie; 3. Pierre Gagnaire, Franta; 4. The French Laundry, Statele Unite; 5. Tetsuya's, Australia; 6. Bras, Franta; 7. Mugaritz, Spania 8. Le Louis XV, Monaco; 9. Per Se, Statele Unite; 10. Arzak, Spania; 11. El Celler de Can Roca, Spania; 12. Gambero Rosso, Italia; 13. L'Atelier de Joel Robuchon, Franta 14. Hof van Cleve, Belgia; 15. Noma, Danemarca; 16. Le Calandre, Italia; 17. Nobu, Londra; 18. Jean Georges, Statele Unite; 19. Hakkasan, Marea Britanie; 20. Alain Ducasse au Plaza Athénée, Franta.