Politistii vor avea o evidenta pe calculator a tuturor armelor detinute legal de romani.

Baza de date se va numi Registrul National al Armelor. O simpla cautare in Registru le va usura munca politistilor. In fapt, armele sint trecute intr-un program pe computer la care au acces, cu parola, numai politistii de la serviciile de arme. In dreptul fiecarei arme sint trecute seria, calibrul, categoria, marca si numele posesorului. Anchetatorii vor obtine mult mai usor informatii despre pistoalele cautate in toata lumea, vor avea evidenta armelor letale sau neletale si date despre cei care le detin. Proiectul trebuie finalizat pina la sfirsitul lunii iunie si va avea mai multe sectiuni: cu evidenta armelor furate, pierdute, gasite ori urmarite, o alta a detinatorilor (persoane fizice sau juridice), a armurierilor si inca una cu poligoanele existente in Romania.

La ora actuala exista doar o evidenta manuala a armelor detinute legal, in registre de tip caiet. Pentru fiecare ancheta, politistii trebuie sa rasfoiasca pagini intregi. „Evidenta armelor sta tinuta in ceasloave", ne-a declarat comisarul-sef Niculae Marinescu, seful Directiei Arme, Explozivi si Substante Toxice din Politia Romana.

Se modifica si legea

Politia Romana mai are si un proiect de modificare a Legii 295/2004 privind regimul armelor si munitiilor, care aduce noutati in domeniu. „Daca venea la mine o persoana din lumea interlopa care dorea sa isi cumpere o arma neletala, nu aveam cum sa ma opun. Doar il luam in evidenta", ne-a declarat comisarul-sef Niculae Marinescu. In proiect, politistii au propus ca armele de autoaparare (cu alice, cu gaze si cu gloante de cauciuc) sa poata fi obtinute doar in urmatoarele conditii: solicitantul sa aiba 18 ani, sa faca dovada ca este apt din punct de vedere medical si psihologic. De asemenea, politistii vor cere cazierul celui care doreste arma, din care sa reiasa ca nu a fost condamnat prin hotarire judecatoreasca ramasa definitiva pentru infractiuni cu violenta sau la regimul armelor si sa nu fie invinuit sau inculpat in cauze penale pentru fapte savirsite cu violenta.

Foarte multe persoane nu se vor incadra in conditiile noii legi. Politistii se asteapta ca 15% dintre detinatorii de arme letale sa fie nevoiti sa le vinda inapoi magazinelor de unde le-au cumparat.