Există moderatori. Există moderatori care. Există tot felul de moderatori care mai de care. Există mode­ratori care acești moderatori sunt și foarte deștepți, de asemenea, pe ei neintrecandu-i nimeni in istețime. Cu această ocazie, chiar ne aducem aminte de un slogan priceput: “Nu contează inălțimea, ci contează istețimea”. Moderatorii n-or fi ei niște oameni inalți, dar cu siguranță sunt niște oameni foarte deștepți și pricepuți in arta dialogului. Moderatorii știu să intrerupă la timp și să intervină ei, cu pricepere (ne place acest cuvant): “Am auzit un scancet in tribună, ceea ce inseamnă că poporului nu-i convine”. Moderatorul intuiește foarte bine idiosincrasiile poporului degrabă scancitoriu și e foarte bine că e așa. Dacă poporul scancește, el trebuie să ia atitudine și așa și trebuie să facă moderatorul.
Moderatorul (și aici vorbim despre moderator ca prototip, nu de unul anume) știe ce anume il duce capu’ pe electorat (popor?!?) și ce anume trebuie să intervină ca să-i explice acestui electorat care nu este un electorat foarte deștept (doar moderatorul este deștept). Moderatorul ii explică electoratului (poporului???), cu grijă de părinte, ce și cum trebuie să știe electoratul. Pentru că pe electorat nu-l duce căpățana: “Explicați, să-nțeleagă și electoratul”. Din ciclul “să-nțe­leagă și mama lui Ion Cristoiu”. Da, chiar așa. Să ne explice, să-nțelegem și noi. Moderatorul e chiar un băiat simpatic. Moderatorul este intotdeauna foarte bine intenționat. Moderatorul este un băiat care este un băiat care vrea binele poporului (electoratului???). Sau nu. Mai bine să spunem că moderatorul este un băiat care este un băiat care vrea binele... ăăă... electoratului (poporului???). Băi, deci nu mai ințelegem nimic (aici am dori să vină moderatorul să ne explice și nouă, că pe noi nu ne mai duce capu’ mai departe).
Moderatorului d-aia-i zice moderator, pentru că moderează. Adică să nu fie nici exagerare “in platoul emisiunii noastre” și nici... ăăă... și nici neexagerare. Adică să fie totul echilibrat și frumos. Moderatorul d-aia e pus acolo, ca să modereze, deci să aducă pace, nu război. Moderatorul, cand exagerează vreun invitat, vine imediat și face ordine și disciplină, invocand, așa cum trebuie să facă orișicine este bun și drept, “și simpatic, și deștept/ nici un fir de păr pe piept”, normele CNA. Moderatorul dă cu CNA-ul in invitați, care acești invitați chiar se intamplă uneori să fie chiar și in­telectuali, deci nu așa, oricum: “Pentru că, intamplător, sunt și in­­telectual” (Gabriel Liiceanu). Și așa și trebuie să fie omul. Intelectual. Moderatorul este un moderator care nu este decat un moderator. Moderatorul este bun și drept. Și simpatic, și deștept. Nici un fir de păr pe piept. Moderatorul.