Britanicii fenteaza sindromul celui de-al doilea album si sparg topurile din Albion cu un material fresh si agresiv.

Dupa ce, in 2006, s-a lansat cu „Whatever People Say I Am, I’m Not", cel mai bine vindut album de debut in Marea Britanie (1,5 milioane de exemplare, 360.000 dintre ele vindute in prima saptamina), trupa indie Arctic Monkeys (foto) este consecventa si in cel de-al doilea material. „Favourite Worst Nightmare" este cel putin la fel de energic si volatil ca primul lor album.

Alex Turner (solist vocal si chitarist), Jamie Cock (chitarist), Matt Helders (baterie si backing vocals) si Nick O’Malley (chitara bas), toti avind putin peste 20 de ani, sint recunoscuti pentru campania de popularizare pe care si-au facut-o prin intermediul Internetului, singura modalitate de distributie folosita de ei pentru multi ani, cu ajutorul unor demo-uri care au circulat la liber prin file-sharing.

Ascensiune rapida

Primul single, „Brainstorm", a fost intr-o concurenta acerba pe primul loc al topurilor de duminica in Marea Britanie cu hitul „Beautiful Liar", care s-a bucurat si de sustinerea formelor generoase si a miscarilor languroase ale divelor Shakira si Beyonce. Iar amenintarea a fost cu atit mai mare cu cit trupa britanica a stirnit acum un an valuri de entuziasm, a adunat intr-un timp record mii de fani, premii si primele locuri in topuri.

La acea vreme s-a spus ca ar fi vorba despre o formatie care are toate premisele sa devina un veritabil „one hit wonder". Cu toate acestea, criticul de muzica de la „The Guardian", Alexis Petridis, scrie entuziast: „«Favourite Worst Nightmare» este fara indoiala cel mai asteptat album al ultimilor zece ani si egaleaza intru totul primul album al celor de la Arctic Monkeys". Cel mai bun semn al creditului pe care casa de discuri Domino il acorda albumului este faptul ca au scos 400.000 de exemplare doar pentru lansarea din Marea Britanie. Formata mai degraba din adolescenti, trupa Arctic Monkeys nu a reusit in primul ei album sa camufleze influentele puternice din partea unor Libertines, Strokes sau The Jam, dar si-a format un stil foarte personal, mult mai puternic in „Favourite Worst Nightmare".

Britanicii recicleaza clisee ale rockului clasic pe care le reinterpreteaza in cheie post-punk. Fanii Arctic Monkeys vor fi tintuiti toata vara pe ringul de dans, care va vibra cu singuranta in beat-urile pustilor din Sheffield.