Trei medici din Arad, gasiti vinovati de malpraxis in cazul unui copil de 12 ani mort de apendicita, risca suspendarea dreptului de practica a activitatii medicale, dar exista si posibilitatea sa scape nepedepsiti.

Comisia de malpraxis din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Arad a stabilit ieri existenta actului de malpraxis in activitatea profesionala a trei medici care nu au acordat asistenta medicala corespunzatoare unui copil de 12 ani, care ulterior a decedat.

Cei trei medici, Carmen Lucan, Cristian Geanta si Henry Osake, l-au consultat pe copil, insa nu au reusit sa puna un diagnostic corect si nici nu au recomandat un tratament corespunzator.

Citi medici, atitea diagnostice

Copilul a fost consultat de doi medici specialisti, care au dat, fiecare, alt diagnostic. „Pediatrul care l-a consultat a crezut ca baiatul are o criza de fiere si i-a prescris niste antibiotice. I-am dat copilului tratamentul timp de trei zile, insa el se plingea de dureri mari. In aceste conditii, am chemat un alt medic, care ne-a spus sa continuam tratamentul, iar in caz ca baiatul nu se va simti bine sa-l ducem la spital", au spus parintii copilului.

Debut de apendicita nespecific

Pentru ca durerile persistau, parintii l-au dus pe baiat la Spitalul Clinic Judetean, unde medicii i-au facut din nou o serie de analize. Copilul a ajuns pe masa de operatie cu apendicita cu risc de perforare. La mai putin de 24 de ore de la interventie, acesta a murit. „Boala copilului a avut un debut nespecific. Am inteles ca inainte cu citeva zile avusese febra si diaree, insa intre timp febra i se redusese. Dupa aceea a intrat din nou intr-o stare febrila. S-a internat in seara zilei de 13 februarie, iar a doua zi, in jurul orei 14.00, acesta a fost operat, dupa investigatiile facute intre timp parind ca ar fi vorba totusi despre apendicita", a declarat Cristian Geanta, medic pediatru.

Se poate intimpla orice

Conform raportului de medicina legala, baiatul a murit, in februarie, din cauza unei apendicite perforate. El a facut, pe fondul apendicitei, o peritonita generalizata si stare toxico-septica. „Urmeaza sa fie sesizat Colegiul Medicilor Arad si, daca acest caz va fi inaintat la nivel national, va urma sa luam o hotarire. Acesti medici pot avea orice soarta, de la nevinovati la ridicarea dreptului de practica", a declarat Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.