Amfiteatrul Facultatii de Stiinte Politice din Cluj s-a transformat ieri, pentru mai bine de o ora, in platoul „Surprizelor".

La invitatia catedrei de Jurnalism, Andreea Marin, prezentatoarea emisiunii „Surprize, surprize...", a venit la Cluj pentru o intilnire cu studentii. „Este pentru prima data cind fac asta si a fost coplesitor. Si foarte placut. Nu am privit niciodata, pina acum, lucrurile de la catedra, ci numai din banca", a marturisit Andreea.

Desi fusese anuntata ca va sustine o conferinta cu tema „Statutul jurnalistului - o provocare in jungla in care traim", vedeta TVR a preferat un dialog cu studentii. Acestia au umplut pina la refuz sala, au stat pe jos, pe calorifere, in picioare, inghesuiti, iar la final au trecut, rind pe rind, sa ceara autografe si sa mai fure cite o poza, de aproape, cu „zina surprizelor".

Pledoarie pentru responsabilitate

Inca de la inceput, Andreea a tinut sa precizeze ca nu a venit sa dea sfaturi ori lectii, deoarece ea nu a terminat Jurnalism, ci Informatica. „Eu am venit sa invat de la voi. Vreau sa ma hranesc cu energia voastra pozitiva, cu zimbetul, dar si cu duritatea voastra, pentru ca eu cred ca avem ceva de invatat de la fiecare om care trece pe linga noi", a spus ea.

In ora petrecuta in fata studentilor, Andreea a preferat sa stea in picioare, „in semn de respect pentru cei care nu au locuri". Discursul ei a punctat citeva aspecte, fara a se lansa in atacuri: „Aveti o responsabilitate, ca viitori jurnalisti, pentru ca sinteti formatori de opinie. Alegerile voastre, alegerile pe care le faceti despre ce si cum scrieti, pot influenta vieti. Si la asta trebuie sa ne gindim mereu: daca ne pasa unde ajunge mesajul nos-tru? Responsabilitatea informatiei este foarte importanta", a afirmat Andreea.

Gata cu „Surprizele"

Vedeta TVR le-a transmis studentilor sa abordeze o stire sau un subiect „cu inima deschisa, fara prejudecati" si sa asculte toate partile. „Jurnalistul trebuie sa se indeparteze de copaci pentru a vedea padurea", considera Andreea.

Intr-o scurta conferinta de presa tinuta dupa intilnirea cu studentii, ea a spus ca, in ultima vreme, „am inceput sa numaram pe degete ziarele bine documentate si nu mai avem degete la miini pentru tabloide, iar asta nu e bine. Este vina celui care incurajeaza o astfel de presa, a patronului, care pune camera in mina cuiva si il trimite sa vina cu poze de la colt de strada. Se stie dinainte povestea care trebuie scrisa, iar asta e o inconstienta, pentru ca afectezi oamenii, vietile lor", considera realizatoarea „Surprizelor".

Ea a recunoscut ca activitatea ei de la aceasta emisiune a atras si „dimensiunea mondena" si a reconfirmat faptul ca, din decembrie, va renunta la „Surprize". „Nu stiu ce se va intimpla cu emisiunea dupa ce plec, domnul Lazarov a recunoscut ca este greu sa faci o schimbare, acum, dupa noua ani, dar eu am alt proiect", a spus ea. Desi nu a dorit sa dea detalii despre el, a recunoscut ca este vorba despre un proiect umanitar, Andreea fiind, totodata, si ambasador UNICEF.

Pe cine admira Andreea Printre oamenii de presa pe care ii admira, Andreea Marin i-a nominalizat pe Cristian Tudor Popescu, Robert Turcescu, Marius Tuca si Alessandra Stoicescu, dar, spune ea, „sint mult mai multi". Prezenta studentilor in amfiteatrul facultatii la dialogul cu Andreea Marin a fost un record pentru acest gen de intilniri organizate de catedra de Jurnalism din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai". Pe linga studenti au participat si profesori, dar si simpli „adoratori" ai vedetei TVR, care au venit sa ii ofere flori si sa o vada in persoana.