SUA ne dau cu flit Romania pare sa nu mai fie in gratiile aliatilor americani. Cel putin pana nu se clarifica apele la Bucuresti. George W. Bush va face un turneu care va ocoli Romania, iar Condoleezza Rice nu are timp pentru o intalnire cu Adrian C
SUA ne dau cu flit Romania pare sa nu mai fie in gratiile aliatilor americani. Cel putin pana nu se clarifica apele la Bucuresti. George W. Bush va face un turneu care va ocoli Romania, iar Condoleezza Rice nu are timp pentru o intalnire cu Adrian Cioroianu.  Chiar in saptamana in care la Oslo se deschide summit-ul NATO la nivel de ministri de Externe (26-27 aprilie), Bucurestiul a aflat ca autoritatile de la Washington au refuzat solicitarea sefului diplomatiei romane, Adrian Cioroianu, de a avea o intrevedere cu omologul sau american, Condoleezza Rice. Intr-o declaratie pentru agentia NewsIn, citata de HotNews, purtatorul de cuvant al MAE roman, Corina Vintan, a declarat ca "prezenta scurta a secretarului de Stat american nu permite o intrevedere in capitala Norvegiei cu ministrul roman de Externe". Varianta oficiala este combatuta insa de alte surse anonime, citate de NewsIn, potrivit carora Cioroianu ar fi fost refuzat din cauza situatiei haotice de pe scena politica de la Bucuresti.  Reticenta americanilor de a mai avea contact cu partea romana pana la solutionarea crizei a fost evocata, saptamana aceasta, si in contextul gazduirii, anul viitor, a summit-ului extinderii NATO. Inscrisa pe lista candidatilor, alaturi de Portugalia, la organizarea in 2008 a reuniunii la nivel inalt a Aliantei, Romania se afla deocamdata in pozitie de stand-by. Potrivit unor surse citate de Mediafax, exista voci care nu-si doresc ca summit-ul sa fie asociat cu situatia actuala din Romania.  TURNEUL DE PE LANGA NOI. Pe termen mai scurt, americanii dau impresia ca nu mai sunt deloc interesati de clasa conducatoare de la Bucuresti. Potrivit postului de radio BBC Romania, apropiatul turneu al prezidentialilor SUA, George W. Bush si sotia sa, Laura, in Europa de Est va ocoli tara noastra. Dupa summit-ul G8 din 6-8 iunie, din Germania, Bush va merge in Republica Ceha, Polonia, Italia, Albania si Bulgaria. Motivul nu a fost facut public pe cale oficiala, insa BBC aminteste de dialogul vioi si activ dintre Bush si Basescu, precum si de participarea apreciativa a Romaniei in teatrele de operatii din Irak si Afganistan. "Lipsa contactelor directe dintre Bucuresti si Washington survine pe fondul ingrijorarilor exprimate de ambasadorul SUA in Romania, Nicholas Taubman", potrivit caruia "tensiunile politice pot face ca investitorii straini sa aiba rezerve fata de Romania", relateaza BBC.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.