Il rugam sa se duca in Parlament, in ceasul al 12-lea, sa-si ceara scuze pentru eventualele greseli si sa anunte o schimbare de paradigma in viata politica romaneasca, pentru a evita tensiunea celor cinci minute, in care promisese ca va demisiona. Indirect, mi-a raspuns in discursul tinut in aceeasi seara: "nu am de ce sa cer scuze!". Obisnuit cu victoriile, presedintele nu credea ca dumnealui i se poate intampla sa guste din cupa infrangerii.
Din acest motiv, in clipa cand s-a anuntat rezultatul votului, la Cotroceni s-a instaurat disperarea, cu tot valul de greseli inevitabile. Desi, cu siguranta, vazuse la televizor ca oamenii adunati in Piata Universitatii agresasera unii ziaristi si politicieni, Traian Basescu s-a dus in mijlocul lor, intr-un miting neautorizat! Cu acest mesaj vrea Basescu sa intampine referendumul organizat pentru demisia sa? Inseamna ca nu a inteles nimic din avertismentul dat de votul din Parlament, unde a fost acuzat de incalcarea Constitutiei!
Daca si-ar fi dat demisia si apoi s-ar fi dus in mijlocul multimii, cu masina personala, fara SPP, s-ar fi pastrat in limita legii, asa insa, fiind presedinte in exercitiu, chiar sub votul suspendarii, ceea ce a facut domnia sa in Piata Universitatii nu e altceva decat o recidiva si ar fi bine sa stie ca adversarii sai deja i-au contabilizat o noua incalcare a Constitutiei! In cazul in care nu-si va da demisia, nimeni nu-i va ierta greselile din aceasta perioada, ce vor fi trecute in contul presedintelui, ca dovezi suplimentare ca votul din Parlament a fost justificat. Ca demisionar, Basescu se poate inscrie iarasi in PD si, in aceasta calitate, poate sa participe legal la toate mitingurile organizate de acest partid, oriunde in tara, altfel va intari acuzatia ca a ramas partizan politic.
Basescu este acum ca un convalescent, pe care cel mai inocent virus il poate trimite din nou in sala de operatie. Sau ca un detinut eliberat conditionat, care trebuie sa fie intre oameni ca o fecioara neprihanita, ca sa nu fie obligat sa execute si pedeapsa neefectuata.
In Piata Universitatii, Basescu, in multime, a dat nas in nas cu Andrei Gheorghe, de la Realitatea TV. Acesta l-a intrebat: "Iti pare rau, Traiane, de ce s-a intamplat azi?". Nestiind ca este in direct, Basescu a raspuns: "Da, foarte rau!". Apoi, dupa cateva zeci de metri, a luat un copil din bratele cuiva, s-a intors spre ziarist si i-a spus, patetic: "Vezi, pentru ei trebuie sa luptam!". Analizand aceasta scena, un bun psiholog ar putea sa-si dea doctoratul. Dupa doi ani, indoctrinat de analistii de casa ca este invincibil, dupa ce ascultase sfaturile acestora, care-l indemnasera sa joace cartea amenintarii cu demisia ca sa nu fie demis, Basescu, infrant de votul din Parlament, intalnise un om care-l tutuia si care-i pusese o intrebare pe care nu o mai auzise de mult timp. Parca nu-i venea sa se mai desparta de Gheorghe! Episodul acesta arata, pe de o parte, cat de disperat este Traian Basescu dupa suspendare, si, pe de alta parte, cat de singur este in forul sau interior. In locul unui razboi necontrolat cu institutiile statului, presedintele suspendat al Romaniei ar trebui sa-si dea demisia, sa plece intr-un concediu si sa revina apoi intr-o cursa electorala fulminanta, pe care ar putea s-o castige detasat, dupa cum arata sondajele. Altfel, cu onoarea sifonata pentru ca nu si-a tinut cuvantul, vanat de adversarii sai, indemnat de profitorii din preajma, s-ar putea sa revina la Cotroceni peste o luna si sa fie iarasi suspendat pentru greselile savarsite in aceasta perioada, caci, vorba lui Eminescu, "panta este alunecoasa si nu are piedica pana-n prapastie".