Cu Nicolae Vacaroiu la Cotroceni, PSD isi propune sa schimbe semnificativ starea de fapt din Romania: noi legi ale sigurantei nationale, noi sefi la serviciile secrete, ba chiar reducerea numarului structurilor informative.

PSD isi doreste controlul total al serviciilor secrete. Mircea Geoana (foto), liderul PSD, a iesit ieri din sedinta conducerii partidului cu un mesaj destul de transparent: daca presedintele interimar si primul-ministru vor decide convocarea unei sedinte a CSAT in perioada urmatoare, este obligatoriu ca aceasta institutie sa-si dea avizul asupra legilor sigurantei. O noua lege a sigurantei inseamna, de fapt, reforma completa a serviciilor de informatii. Aici vrea sa ajunga PSD, cita vreme Basescu este suspendat. Ion Stan, specialistul PSD pe probleme de siguranta nationala, sustine ca "nu se mai justifica existenta a 9 (noua) structuri informative, toate celelalte tari avind doar cite trei servicii - de interne, de externe si al armatei". Prima sedinta a CSAT - mai spune Stan - ar putea sa aprobe noua Strategie de securitate nationala. Asta in conditiile in care PSD si PNL ajung la o intelegere. Mircea Geoana declara ieri ca PSD nu este de acord cu varianta legilor propusa de PNL.

Presedintele interimar Nicolae Vacaroiu a anuntat luni ca peste trei saptamini ar putea avea loc o sedinta a CSAT pe tema legilor sigurantei.

Vacaroiu s-a vazut cu sefii serviciilor

Nicolae Vacaroiu a avut deja prime discutii cu sefii principalelor servicii - SRI si SIE. Cu seful interimar al SIE, Silviu Predoiu, s-a vazut la Senat, iar pe George Maior (SRI) l-a convocat ieri dupa-amiaza la Cotroceni. Vacaroiu a spus ca nu si-a propus acum sa il nominalizeze pe Silviu Predoiu la sefia SIE, deoarece, personal, isi doreste ca mai intii sa fie adoptata noua lege SIE. „Acest lucru s-ar putea sa dureze, sa fie peste 30 de zile, si sa il nominalizeze Traian Basescu", a adaugat Vacaroiu. Parlamentul va lua act azi de demisia lui Claudiu Saftoiu din fruntea SIE, inaintata Parlamentului pe 19 martie.

Pesedistii se vizeaza sefi la SIE

La PSD e o adevarata intrecere pe ramura cu succesiunea la Serviciul de Informatii Externe. Tot mai multi pesedisti se vizeaza spioni-sef. Numele cel mai vehiculat era pina deunazi cel al lui Cristian Diaconescu, insa acesta neaga cu indirjire ca si-ar dori asa ceva. A mai aparut ca varianta nominalizarea lui Vasile Dincu, unul dintre liderii grupului de la Cluj, dar si acesta a spus "pas". Un zvon recent, care a prins la titular, este cel al senatorului Ilie Sirbu, celebru pentru accidentul de vinatoare din vremea in care guvernul era condus de Adrian Nastase.

In 2001, numele lui Ilie Sirbu a mai fost vehiculat pentru conducerea spionilor externi. Acesta parea ieri tare entuziasmat de renominalizare si spunea ca urma sa aiba o discutie privata cu Mircea Geoana pe aceasta tema.

La bursa zvonurilor au mai aparut numele lui Mihnea Constantinescu (sef de cabinet al premierului Tariceanu) si al lui Catalin Harnagea (fost sef al SIE in anii 1997-2001).