Fostul mare arbitru international va dezvolta o capacitate de productie de 4-5 MWh care va deveni operationala la inceputul lui 2008.

Omul de afaceri Adrian Porumboiu va intra pe piata energiei electrice. „In maximum opt luni punem in functiune o instalatie de cogenerare a energiei electrice", a declarat pentru „Cotidianul" fostul mare arbitru international. Capacitatea de productie va utiliza pe post de combustibil deseurile rezultate din activitatile pe care Porumboiu le desfasoara in judetul Vaslui. „Vom folosi resturile de la grajdurile de vaci, zerul de la fabricile de lapte, resturile provenite de la fabricile de ulei. Prin procesul de fermentare vom obtine biogaz, care va fi utilizat pentru generarea de energie electrica", ne-a explicat Porumboiu. Investitorul vasluian este cunoscut mai ales pentru activitatea sa de arbitru international de fotbal. Porumboiu este insa si un foarte prosper om de afaceri cu activitati directionate catre agricultura. Potrivit „Top 300 Capital", Adrian Porumboiu avea, la finele anului trecut, o avere estimata la aproximativ 110 milioane de dolari. Cifra de afaceri a holdingului pe care il conduce se apropie de 200 de milioane de dolari anual.

Nu pentru consumul propriu

„Energia pe care o vom produce va merge in sistemul national energetic", ne-a mai dezvaluit Porumboiu. Omul de afaceri sustine ca va produce aproximativ 4-5 megawati/h, iar investitia totala se va ridica la 12-16 milioane de euro. „ O parte din bani vor proveni din fonduri europene. UE ofera finantari de pina la 50% din afacere pentru formele ecologice de productie a energiei. Este pacat sa pierdem acesti bani", ne-a explicat Adrian Porumboiu. Un proiect asemanator a anuntat la Avicola Iasi si presedintele Partidului Noua Generatie, Gigi Becali, care va produce curent electric si gaze naturale din resturi animaliere, insa va folosi energia doar pentru consumul propriu.